Olagligheter avslöjade för uthyrning av över 30 fritidshus i Lanzarote

Under inspektioner av fritidshus hyrda i Teguise och Haría kommuner på Lanzarote har polisen i Costa Teguise på Lanzarote upptäckt över 30 fall av oegentligheter.

I Teguise (bilden) och Haria har det skett en avsevärd tillväxt i uthyrning av fritidsboenden nyligen. Foto: Pixabay

Polisutredningarna startade i december. Flera internetportaler som tillhandahåller uthyrning av semesterhem undersöktes.

Polisen fann många administrativa oegentligheter, för det mesta att fritidsbostäderna inte är registrerade att hyra av myndigheterna, vilket lagen kräver, skriver tidningen Diario de Lanzarote.

De fann också brott mot säkerhetslagen eftersom flera hyresfastigheter inte loggade besökarna.

Böter upp till 300.000 euro

Lagbrotten kan ge böter från 600 till 300 000 euro, och i vissa fall också innebära stängning av hyresverksamheten.

Inspektionerna fortsätter i Teguise och Haria, där det har skett en betydande ökning i uthyrningen av fritidshus.

Ny lag är på väg

En ny hyreslag för semesterhem är under utarbetande, men det är oklart när det första utkastet kommer att finnas tillgängligt. Dagens lag kom i maj 2015 och har mött mycket kritik.

Det föreslås av Kanarieöarnas turistministrar att uthyrning mer än två gånger per år kommer att betraktas som semesteruthyrning och inte boendeuthyrning i den kommande lagen.

Kan få amnesti

Dessutom kan det bli en form av amnesti för förbudet mot permanenta bostäder i turistreglerade byggnader och områden för bostäder som köpts före den 1 januari 2017.

Det är inte tillåtet för fast bostad på sådana platser och det är heller inte tillåtet att hyra ut privata bostäder till turister här, om det inte blir gjord av företag som är registrerade för sådan uthyrningsverksamhet i det kvarter där boendet ligger.

Detta förbud kommer att fortsätta. Den amnesti som kan introduceras gäller endast för bostäder som för närvarande används som fast bostad och köptes före januari 2017. Om de säljs efter detta datum kan de dock inte användas som fasta bostäder.

Övriga krav som enligt uppgift anges i den nya upplagan av lage

n innehåller minimikrav för heminredning, information i alla annonser, överensstämmelse med tariffavtal, ansvarsförsäkring, kundservice 24 timmar om dygnet och loggning av gäster enligt polisens krav.
Föreningen Asolan Lanzarote, som tillhör ett företagsförbund, är starkt kritisk mot att förbjuda sådan uthyrning i turistområdena i Lanzarote, som omfattar Playa Blanca, Puerto Calero, Puerto del Carmen och Costa Teguise.