Las Palmas har 1.749 semesterbostäder till uthyrning på Airbnb

Las Palmas är Spaniens nionde största stad, och ligger också på nionde plats av de städer med flest semesterbostäder som annonseras ut att hyra på Airbnb.

Semesterhus registrerade hos myndigheterna och hyrs ut lagligt på Kanarieöarna är märkta med en sån här skylt. På landet finns också en annan variant, CR, som är landsbygdens turistbostäder. Foto: Hugo Ryvik

1 479 fritidshus är enligt en analys från Vozpopuli annonserad på Airbnb, skriver tidningen Canarias 7.

På 12:e platsligger den näst största staden på Kanarieöarna, Santa Cruz de Tenerife, med 621 fritidshus på Airbnb.

De flesta i Barcelona

Barcelona, ​​där det finns stort missnöje med massturism och uthyrning av privatbostäder för turister nu för tiden, toppar med 20,587 fritidshus på Airbnb framför Madrid med 16,290.

Airbnb kommer att ta bort cirka 1000 fritidshus från webbplatser som påstås hyras ut illegalt i Barcelona efter att myndigheterna i staden krävt att olagliga hyresbostäder tas bort under augusti.

Privatuthyrning skapar problem

Problemet med uthyrning av privata fritidshus är inte bara undandragande av skatter och avgifter, men också att marknaden för permanenta bostäder pressas när det är stora vinster att hyra ut till turister.

Inköps- och hyrespriserna har ökat kraftigt och färre bostäder är tillgängliga för boende.

Bullriga och provocerande turister är också ett problem för boende i samma lägenhetshus.

Blockerat annonseringen av olagliga bostäder

Kommunfullmäktige i Barcelona sade i ett uttalande att de förväntar sig att samarbete med Arbnb och motsvarande hyresplattformar kommer att fungera bättre från september med fortsatt avlägsnande av illegala fritidshus , och genomförande av program för att förhindra hyresvärdar från att göra reklam för illegala bostäder.

15 procent av illegala fritidshus i Barcelona blir enligt kommunen uthyrda av personer som inte äger dessa själv, men hyr ut i tredje hand till turister.

Det lär också ha blivit avslöjat att flera professionella aktörer, både spanska och utländska, hyr ut fler lägenheter till turister.

5.000 illegala fritidshus hyrs ut

Barcelona har enligt kommunen f5000 till 6000 illegala fritidshus på marknaden och lanserade en krisplan för ett år sedan mot olaglig uthyrning av fritidshus. 6 197 fall av olaglig uthyrning lär ha registrerats. Sanktioner ska genomföras i 3 473 fall och uppsägningsorder i 2 232 fall.

3 000 anmälningar har mottagits via en egen tjänst på kommunens hemsida och 4 500 via telefon.

Det lär finnas 40 personer i arbete med att hitta illegala fritidshus i Barcelona, ​​och dessutom 40 inspektörer som kontrollerar fritidshus utanför staden.

På Balearerna har införts skyhöga böter för hyresvärdar och mäklare av olagliga egendomar och Kanarieöarnas regionala regering arbetar för närvarande med en ny lagtext för sådana hyror.

Frestande att hyra ut till turister

Det är inte svårt att förstå att uthyrning av privatbostäder för turister är mycket frestande för både spanjorer och utlänningar som äger egendom på Kanarieöarna.

En liten lägenhet med attraktivt läge nära kusten kan lätt hyras i genomsnitt 500 till 600 euro per vecka, ibland mer.

Om den hyrs ut totalt 40 veckor per år, får ägaren 20,000 till 24,000 euro i hyresintäkter och kan även använda bostaden under tolv veckor om året.

På Kanarieöarna har myndigheterna ännu ett problem med att bidrag från allmänhetens uthyrning är minimal, med tanke på att endast tio procent av fritidshus registreras och hyr ut lagligt. Många människor undviker skatter och avgifter från hyresverksamheten.