Hotellpriserna på Kanarieöarna är på väg ned

Efter flera års med uppgång visar bokningarna för hotellboende på Kanarieöarna i år en klar nedgång.

Förändringar i hotellpriser månad för månad från januari till september på Gran Canaria. Ill: Mirai

För beställningar fram till slutet av januari är priserna i genomsnitt 3,7 procent lägre på Gran Canaria och 5 procent lägre på Teneriffa, visar. en översikt på webbplatsen Mirai.com.

På Gran Canaria föll prisnivån med 4 procent i januari, 9 procent i februari och 2 procent i mars. I april var det en ökning med 6 procent.

Så faller det igen med 10 procent i maj och 8 procent i juni, medan prisnivån är densamma i juli 2019 som i juli 2018.

I augusti, när spanjorerna tar sommarlov, var det en ökning med 4 procent och i september en minskning med 4 procent.

För Teneriffa är prisnivån liknande i januari 2019 som i januari 2018 och en ökning med 2 procent i juli. Alla andra månader fram till september är det en nedgång, och i maj totalt 19 procent nedgång.

På Balearerna har priserna sjunkit med så mycket som 12,7 procent. För sommaren är priserna 10-15 procent lägre och påsken har också en prisnedgång.

Valencia har den mest positiva prisutvecklingen, med en ökning med 9,3 procent.

Januari är den månad som de flesta hotellbokningar görs för året, och dessa resultat ger därför en bra första indikation på hur prisutvecklingen kommer att vara under året.

Prisnedgången beror på en minskning av antalet bokningar, men hittills saknas statistik på detta.

2018 var det näst bästa turiståret i antalet turister på Kanarieöarna efter 2017, och det bästa året någonsin för intäkter från turismen.

Det finns god anledning att tro att 2019 kan minska antalet turister jämfört med 2018. Brexit skapar extra stor osäkerhet, eftersom mer än en tredjedel av turisterna på Kanarieöarna är britter, en besökargrupp som gick tillbaka med 260 000 turister år 2018.