Den genomsnittliga Airbnb-lägenheten i Las Palmas drog in 4250 euro 2017

Uthyrningsförmedlaren Airbnb har publicerat uppgifter om uthyrning av semesterbostäder i olika städer i Spanien för 2017, inklusive Las Palmas de Gran Canaria och Arona på Teneriffa.

VV-skylten på väggen visar att detta är en bostad (vivienda vacacional) registrerad hos myndigheterna för uthyrning på Kanarieöarna. Intäkterna är skattepliktiga. Foto: Hugo Ryvik

I Las Palmas hyrdes varje semesterhus i genomsnitt i 64 dagar 2017, och den genomsnittliga inkomsten var 4250 euro.

I Arona hyrdes de ut i 38 dagar och inkomsten var 3847 euro.

Det är värt att notera att Arona är ett stort turistområde och att Kanarieöarna har ett nuvarande förbud mot att hyra ut semesterbostäder i turistområden.

19 procent i Las Palmas

I Las Palmas gav Airbnbs semesterbostadsuthyrare 19 procent av turisterna. Totalt 356 084 turister bodde i Las Palmas förra året, enligt Kanarieöarnas statistiska institut.
I Arona stannade åtta procent av totalt 745 281 turister över natten i fritidshus som förmedlades av Airbnb.

Intäkterna från semesterbostäder 2017 på Kanarieöarna beräknas av myndigheterna på 720,8 miljoner euro, 8,89 procent av den totala inkomsten för boende.

Airbnb gav boende för 1,39 miljoner turister och i Madrid 1,02 miljoner.

Betydligt färre dygn i Sverige

Airbnb har också siffror för svenska städer. Som jämförelse var det 490 000 Airbnb-gäster i hela landet 2017.

En svensk hyresvärd på Airbnb fick i genomsnitt 23 114 svenska kronor och hyrde ut  i genomsnitt 26 dagar om året.

I Stockholm tjänade den typiska hyresfastigheten 25 394 kronor på hyra i 28 dagar och i Göteborg 19,956 kronor på att hyra ut i 25 dagar.

Ny uthyrningslag på gång

Kanarieöarna har en egen lag för uthyrning av fritidshus, vilken innebär att bostaden måste registreras, uppfylla många krav, att inkomsten blir beskattad och det finns även ett antal begränsningar.

Lagen är under revidering och det är för närvarande osäkert vilka begränsningar och möjligheter den nya versionen ger när det nya lagförslaget är tillgängligt, förmodligen år 2018.

Förslag till skatterapportering i Norge

I Norge har Finansdepartementet lagt fram förslag om att alla delplattformar ska rapporteras till Skatteverket och kommer att börja med plattformar som tillhandahåller uthyrning av fritidsbostäder. Idag är sådan uthyrning skattefri.

Förslaget lades fram strax före påsken. Det antas att sådana digitala plattformar ska ge information om tjänsteleverantören eller hyresvärden som är relevant för Skatteverket.