Hotellinvesteringarna har tredubblats på Kanarieöarna i år

Under årets första hälft gjordes det åtta hotellinvesteringar på totalt 232 miljoner euro, tre gånger så mycket som förra året, då det investerades 76.6 miljoner.

Puerto de Mogan får 300 nya hotellrum när Lopesan realiserar sina planer för en 20.000 kvadratmeter tomt i det avbildade området nära köpcentret Cordial- och Radisson Blu hotell. Det blir stadens fjärde hotel - det äldsta och minsta hotellet, Hotel Puerto de Mogan, ligger i hamnen. Bilden togs 2005, då Cordial hotell i bakgrunden fortfarande inte var helt klar. Foto: Hugo Ryvik

Det var dock en kraftig nedgång i investeringarna under den första halvan av 2016, jämfört med 2015.

Tre av investeringarna i år avser inköp av tomter för byggande av hotell, enligt konsultföretaget Irea, som anser att detta är ett tecken på en trendförändring - det har byggts mycket få nya hotell på obebyggd mark under det senaste decenniet, eftersom den regionala regeringen införde byggstoppet.

Nu verkar det att gå i slutet av byggstoppet, bland annat genom en ny tomtlag som snart träder i kraft.

Nya hotell på gång

Från januari till juni, har IFA Hotel & Touristik, som ägs av den kanariska hotelgruppen IFA, köpt en över 20.000 kvadratmeter tomt i Puerto de Mogan på sydvästra Gran Canaria för att bygga ett hotell med 300 rum.

På samma plats öppnades för övrigt ett Radisson Blu-hotell med över 400 bäddar i december.

Gloria Thalasso & Hotels har investerat 55 miljoner euro i köpet av 70.000 kvadratmeter mark för framtida byggnation av ett femstjärnigt hotell med 350 rum i Costa Tequise, Lanzarote.

Grupo Piñero har även planer på att bygga ett femstjärnigt hotell i San Miguel de Abona,Tenerife, på en nyinköpt 44.690 kvadratmeter tomt som kostar bolaget 12 miljoner euro.

Den totala kostnaden beräknas till 50 miljoner euro.