Örådet på Gran Canaria lägger 1,1 miljoner euro på att rädda sanddynerna i Maspalomas

Örådet på Gran Canaria startar efter sommaren ett projekt på 1,1 miljoner euro för att flytta 60.000 kubikmeter sand från Maspalomas från en plats där det finns mycket sand till andra ställen där sanden håller på att försvinna.

Varje år försvinner stora mängder sand från sanddynerna i Maspalomas, som har minskat kraftigt sedan 1970-talet. Ill: Cabildo de Gran Canaria

Detta är ett banbrytande projekt som påstås inte har genomförts någon annanstans i världen tidigare. Sanden kan erhållas från La Bajeta området, där naturliga vindar och strömmar sörjer för att mycket sand samlas upp varje år.

Lastbilar kommer att transportera sanden till olika delar av Playa del Inglés, som gradvis har förlorat sand under åren.

350 konstgjorda sandsamlare ska planteras med en art som är viktiga för bevarandet av sanddyner, skriver örådet på Gran Canaria i ett uttalande. Tankbilar skall säkerställa att vattna var 15:e dag. Plantering skall ske i den södra delen av Playa del Inglés och Cañada de la Penca.

Återställa stigar

För att återställa alla grödor som är grundläggande för bevarandet av sanddynerna, skall åtta kilometer vandringsleder restaureras och 100 kubikmeter torra växter tas bort.

Arbetet startar den 1 oktober och kommer att fortsätta i etapper under två år. Från oktober till november skall 30 000 kubikmeter sand flyttas och resten från maj till juni nästa år.

Tiderna har valts eftersom det är perioder av året då det är minst antal turister. Arbetet kommer att ske på natten för att störa strandgästerna så lite som möjligt.

Spark till kustverket

Under en presskonferens där projektet presenterades, uppmanade örådets president Antonio Morales andra myndigheter att delta i bevarandet av naturområden, och ifrågasatte att kustverket spenderar miljontals euro på konstgjorda stränder, men relativt lite på bevarandet av naturliga stränder.

Tags