Smugglade stora mängder droger till Kanarieöarna i turistbussar och fågelburar

Kanarieöarnas polis har avslöjat ett gäng som smugglat stora mängder droger till Kanarieöarna i bussar och burar för stridstuppar Totalt 34 personer har arresterats i narkotikaräder.

Kokainbeslag i juli. Foto: Policia Nacional

Under fredagen blev det känt att polisen hittat 2,9 ton kokain i en bil på Mogán. Idag rapporterar La Provincia-tidningen detta och andra droginsatser på Kanarieöarna, vilka finns i polisens pressmeddelanden.

Smugglade kokain och cannabis

Policia Nationals enhet för bekämpning av organiserad brottslighet och narkotikabrott, Udyco, har beslagtagit 139 kilo kokain och 1,530 kilo hasch som smugglades i turistbussar och burar med stridstuppar på flyg.

Utredningen inleddes redan 2016 när två personer från Colombia som bodde i Madrid greps på södra Gran Canaria misstänkta för att tvätta pengar från drogförsäljning på ön.

De hade 470 000 euro med sig när de greps innan de återvände med flyg till Madrid.

Nya anhållanden i september 2017

Utredningen fortsatte fram till september 2017, när nya gripanden gjordes. Utredare fann att ägaren av ett persontransportföretag använde bussar för att smuggla droger till Teneriffa.
Två kilo kokain, 30 kilo hasch och 20.000 euro hittades dolda i en buss som stoppades av polisen.

1230 gram kokain dolt i fågelburar

Mot slutet av 2017 hittades i 1230 gram kokain gömda i tre burar med tuppar som anlände med flyg till Gran Canarias flygplats.

Tre personer greps och 155 gram amfetamin och 16,210 euro i kontanter hittades under en husrannsakan.

1,5 ton cannabis i en gummibåt

Mot slutet av januari i år, hittades 1.500 kilo hasch ombord på en gummibåt som bordades av polisen när den anlände Matorell stranden i Gáldar på norra Gran Canaria. Sex personer arresterades.

I februari hittades ett kilo kokain gömt i en tank i en buss som skickades med båt från Sevilla till Santa Cruz de Tenerife. Bussens ägare, som bor i Sevilla, greps.

Husrannsakan i Las Palmas och Madrid resulterade i att ytterligare fem personer arresterades och en taxi, en buss och en personbil och pengar beslagtogs.

Åtta personer greps och kokain, 19.600 euro i kontanter och flera fordon beslagtogs senare i år i samband med en överföring av pengar där två personer från Colombia som hade flyttat till Gran Canaria var delaktiga.

Fler gripanden

Mellan februari och maj arresterades ytterligare åtta personer. 66,860 euro i kontanter, 740 gram cannabis, flera fordon och skjutvapen beslagtagtogs.

Sammantaget har polisoperationen i det här fallet lett till anhållandet av 25 spanjorer, 6 colombianer och en marockan.

139 kg kokain, 1,5 ton cannabis, 150 gram amfetamin samt 22 fordon har beslagtagits.