Tre av fyra kanariska företagsledare tror på ökad omsättning 2018

En ny studie visar att tre av fyra företagsledare på Kanarieöarna planerar att öka intäkter och investeringar 2018, men Brexit skapar osäkerhet.

Industri- och handelsparken Poligono Arinaga har den största koncentrationen av företag på Gran Canaria. Foto: Canary Ports

Studien heter "Perspectivas España 2018", gjord av KPMG och en grupp spanska företagsorganisationer, CEOE, och tar upp ekonomiska utsikter för företag i hela Spanien och dess regioner.

Tre av tio tror på ekonomisk tillväxt

I en undersökning svarade sex av tio kanariska företagsledare att den ekonomiska situationen är bra eller utmärkt, 34 procent sa att den är normal och bara fyra procent att den är dålig eller mycket dålig.

På frågan om utsikter för 2018, svarade 32 procent att de trodde på en ytterligare förbättring, 57 procent tror att det kommer att bli lika bra som förra året och 11 procent att det blir sämre.

Hälften kommer att anställa fler människor

Hälften av företagen planerar att anställa fler personer i år. 38 procent kommer att behålla antalet anställda de har.

De två strategiska stegen de flesta går in för är processförbättringar och digitalisering.

Det man bekymrar sig för är Brexit, Storbritanniens utträde från EU, i det att man tror det kommer att påverka verksamheten. 42 procent av svaranden har angivit planer för Brexit.

Kanarieöarna är något mer positiva inför den ekonomiska utvecklingen än genomsnittet i Spanien.

Politisk osäkerhet bekymrar mest

Den största oro som spanska företagsledare har i år är politisk osäkerhet. Åtta av tio anger detta i undersökningen.

Fyra av tio pekar på geopolitisk spänning och 34 procent oroar sig för vad den omfattande penningpolitiken som en del av Europeiska centralbanken kan generera för problem.

Av de största hoten mot företagen ligger också politisk osäkerhet i topp med 57 procent. 44 procent pekar på regelbördan och 42 procent på ökad konkurrens.