Kanarieöarnas gynnsamma företagsbeskattning presenterades för skandinaviska företag idag

Idag blev de fördelaktiga ekonomiska villkoren i Kanarieöarnas speciella företagsskattesystem ZEC presenterade för skandinaviska företag i Oslo av den norska och spanska ambassaden, Innovasjon Norge och Spansk-norska handelskammaren.

Odd Are Tveit, Norges honorärkonsul i Las Palmas och ordförande i industriföretaget OTECH, etablerat i Las Palmas, berättade i Oslo idag om möjligheterna som företag för att etablera sig på Kanarieöarna. Foto: norska ambassaden i Madrid

Idag finns 522 företag med 4.879 jobb som har inrättats enligt ZEC, Kanarieöarnas särskilda zon med Europas lägsta bolagsskatt på endast fyra procent (det europeiska genomsnittet är 20 procent) och andra ekonomiska incitament.

Bland dessa företag finns en handfull norska industriföretag som är inriktade på sjöfart och oljeindustrin.

Etablerad 17 år för sedan

Den särskilda skattezonen på  Kanarieöarna har godkänts av EU och grundades 2000. Anledningen är Kanarieöarnas geografiska läge som en ytterkantregion i Europa.

I början av 2015 kom en reform av systemet som innehöll en utvidgning av området med alla delar av Kanarieöarna och flera viktiga industrier, såsom partihandel, underhåll och reparation inom den marina sektorn.

Detta har lett till ett starkt ökat intresse för systemet och flera startups, dvs nystartade företag.

93 nya företag förra året

Bara under år 2016 kom 93 nyetableringar  som skapade 983 arbetstillfällen och resulterade i förpliktande investeringar på 65,14 miljoner euro under tre år.

De senaste två åren har antalet företag ökat med 22 procent och antalet arbetsplatser med 24 procent.

Flera industriella

För närvarande utgör industrin drygt en fjärdedel av ZEC företagen.  Kundservice (call center) utgör nästan en fjärdedel, och handel 15 procent.

Industrin står för endast åtta procent av bruttonationalprodukten (BNP) på Kanarieöarna, men på senare år har det skett en betydande ökning.

ZEC systemet bidrar till att öka mångfalden i den kanariska ekonomin, som idag förlitar sig mycket tungt på turism.

ZEC har representanter på plats på Innovation Norways monter på Norshipping.mässan i Oslo, som varar fram till 2 juni.