I juni försvinner roamingavgifterna för mobil data i EU

Europaparlamentet och EU-rådet var i går kväll överens om att avgifterna för så kallad dataroaming inom EU kommer att tas bort den 15 juni. Även Norge, som inte är medlemmar i EU,  följer snart efter.

Snart kan du surfa på webben och snattra loss på mobilen utan att tänka på extrakostnader när du är utomlands. Foto: RF Stock Photos

Det innebär att du kommer att kunna surfa på mobilen för  samma kostnad när du är på Kanarieöarna och i alla EU-länder som du gör i det land du har tecknat avtalet. Därmed slipper du att oroa dig att du kan få en extra kostnad när du använder mobilen utomlands inom större delen av Europa.

Gäller i EES-länderna också

Avtalet omfattar 28 EU-länder. EES-länderna måste också genomföra avtalet, men det kan ta några månader.

Det framgår således att de som har norska mobilabonnemang kommer all kunna slippa roamingavgift från augusti eller ännu tidigare, eftersom de norska teleoperatörer tenderar att följa nya regler för prissättning innan de omsätts i praktiken.

Lägre priser

Det råder även enighet om nya högsta pris för mobildata och samtal till mobilnät i EU. För röstsamtal kommer priset att sänkas från 0,05 euro till 0,032 euro, det vill säga över 25 svenska  ören per minut. Textmeddelanden får ett högsta pris på 0,01 euro.

Det högsta priset för en gigabyte datatrafik skall minskas från 60 till 7,70 €. Prisgränsen skall sänkas år efter år, så att det blir  6 € i januari 2018,  4,5 euro i januari 2019, 3,5 euro i 2020, 3 euro i 2021 och 2,5 euro per gigabyte år 2022.

Tags