Flyktingar och invandrare bidrar mer till ekonomin än de kostar

Förra året och i år har antalet båtflyktingar ökat till Kanarieöarna, men det finns knappast någon anledning att frukta kostnaden för detta: En ny stor studie visar ett positivt finansiellt plus för flyktingar och invandrare.

Flyktingar och invandrare har en positiv inverkan på landets ekonomi, visar en omfattande studie. Ill: Pixaba

Studien visar att dessa kostar mottagarländerna mindre än de bidrar till ökad bruttonationalprodukt och skatteintäkter från det första året av. De bidrar också lite grand till att minska arbetslösheten.

Forskare vid National Center for Scientific Research i Frankrike har kommit till denna slutsats efter analys av data under en period av 30 år från 1985 till 2015.

Data från 15 länder över 30 år

Uppgifterna är hämtade från 15 europeiska länder, inklusive Spanien och Sverige, som enligt statistik från Eurostat samlat tog emot 89 procent av flyktingar och invandrare under denna period. Studien publiceras i tidskriften Science Advances.

Separata studier gjordes för flyktingar och invandrare. Båda grupperna bidrog till pluskontot, arbetskraftsinvandrare lite mer än flyktingar.

De första åren är inte statistiskt relevanta för flyktingar eftersom de inte kan fungera på arbetsmarknaden medan deras ärende behandlas av invandringsmyndigheter, enligt rapporten.

BNP stiger

Bruttonationalprodukten mätt per 1000 invånare stiger för flyktingar med 0,32 procent det andra året efter ankomst och fortsätter att öka under de närmaste fyra åren.

Det är också en positiv effekt för inkomstskatt och en något mer måttlig minskning av arbetslösheten. Efter tio år har detta nått ett neutralt värde.

Betalade båtägare för att stoppa flyktingströmmen

Tidningen El País publicerade i veckan en artikel om de spanska myndigheterna som försökte stoppa flyktingflödet till Kanarieöarna år 2006 genom att betala båtägarna för att undvika att flytta från Afrika till öarna.

Försöket lyckades inte. Det året kom tiotusentals flyktningar i små båtar till Kanarieöarna.

Några år senare blev det en nedgång till några hundra efterföljande införandet av permanent övervakning och samarbete inleddes med myndigheter och polis i Västafrika.

Tags