Pico de Las Nieves har felaktigt status som Gran Canarias högsta punkt

De flesta tror att Pico de Nieves är Gran Canarias högsta punkt med sin 1949 meter över havet, enligt lexikon, men det är inte korrekt. Morro de la Agujereada är 1956 meter högt. 

Gran Canaria har på ett sätt blivit sex meter högre nu när det är känt att Morro de la Agujereada är den högsta punkten. Foto: Creative Commons License.

Det är egentligen inte så konstigt att Pico de Nieves i alla år har uppfattats som den högsta punkten, eftersom det står i lexikon, i läroböcker, på Wikipedia, i turistguider, i officiella dokument, offentliga webbplatser och många andra platser.

Så hur kan det vara att det inte längre är det högsta berget, kan man fråga sig. Har Morro de la Agujereada, även kallad la Gañifa, växt förbi eller försöker någon spela oss ett spratt?

Förklaringen finns i en artikel i tidningen Canarias 7:

Det är helt enkelt inget nytt, eftersom det alltid har varit så, och många vandrare, kartografer och geografer är medvetna om det. Det kan också ses med blotta ögat om du står på Pico de Nieves och tittar mot Morro de la Agujereada.

Det offentliga kartföretaget Grafcan bekräftar detta faktum i tidningen.

Pico de las Nieves är dock det högsta geodetiska vertexet. GRAFCAN har också justerat höjden på Pico de las Nieves till 1950.51 meter över havet efter mer noggranna mätningar gjorts.

Tags