Mobiliserar mot semesterbostadsfientlig moderniseringslag

PALT, en intresseorganisation som representerar 40 000 ägare av semesterbostäder på Kanarieöarna, uppmuntrar husägare att mobilisera mot en ändring av moderniseringslagen för turism.

Ferieboliger på Gran Canaria. Foto: Canariajournalen

Föreningen kallar lagförslaget för en  "kidnappning av semesterhus" och uppmanar sina medlemmar till ett möte den 17 mars i Playa del Inglés på Gran Canaria.
Mötet riktar sig till husägare "i områden med turismspotential".

Lagstiftningsbeslut skjuts upp

Det riktas en uppmaning  till alla som använder sina fastigheter som första eller andra bostad, eller försöker göra sina bostäder lönsamma, att kräva en ändring av lagen om renovering och modernisering av turism som skulle ha antagits på onsdagen i parlamentet.

Saken sköts emellertid upp på obestämd tid på grund av starka protester från flera håll.

Kallar det en "kapning av hemmen"

Föreningen anser att förändringarna i lagen kommer att innebära en "kapning av privata hem till förmån för turistbolagen":

I ett pressmeddelande hävdas att offentliga myndigheter med lagstiftningsändringen vill att legitima ägare ska tvingas lämna sina byggnader så att de enda som kan använda bostäderna är turister ".

PALT uppfattar detta som en del av en strategi där olika aktörer från de politiska, offentliga, civila, kommunfullmäktige, fastighetsregister, turiststyrelsen, skattemyndigheterna och statskassan deltar.

"Trakasserier och förtryck"

"Denna grupp av aktörer försöker trakassera och driva ut husägare och invånare i områden med turismspotential på Kanarieöarna med alla typer av resurser och resurser som de har, oavsett om de är lagliga eller olagliga", påstår PALT.

Dessutom, påstår föreningen  vidare, så ållags husägare antingen av oproportionerliga sanktioner eller av trakasserier, så att de måste lämna sina fritidshus.

På grund av risken att förlora fastigheterna uppmanar PALT de berörda att offentligt uttrycka sitt misstycke med lagändringen.

Det erinras om att PALT vann med en rättegång mot en annan lag, lagen om uthyrning av semesterbostäder på Kanarieöarna (113/2015) i en dom i högsta domstolen i december 2018: En punkt som förbjuder uthyrning av semesterbostäder i turistområden annullerades av rätten.

52 000 fritidshus

En annan  intresseorganisation för husägare, Ascav, är också kraftigt emot ändringsförslaget och har börjat rett upprop mot lagen på Change.org, som snabbt mottog över 6000 signaturer.

Ascav hävdar att det finns 52 000 privatägda hem som ägaren hyr ut eller vill hyra ut som semesterbostäder på Kanarieöarna, och att boendet i dessa endast är tio procent av det totala boendet och genererar höga intäkter från turismen.

Turister som bor i semesterbostäder spenderar mycket mer pengar lokalt i restauranger och butiker än de som bor på hotell och visar officiell statistik för turistutgifter på Kanarieöarna.

Fevitur, en federation för bostadsföreningar och turistlägenheter, och hotellföreningen FEHT går också emot lagstiftningsändringen.

Det lagstadgade beslutet som senarelades på Kanarieöarna i veckan är inte den mycket omdiskuterade och kända nya lagen om uthyrning av fritidsbostäder (nuvarande lag 112/2015). Detta konsulteras nu i alla kommuner på Kanarieöarna, då insatserna kommer att ses över innan lagförslaget kan ändras och gå till parlamentet för omröstning.

Den aktuella lagen är, som tidigare nämnts, en moderniseringshandling för turism (85/2015), där försök görs för att begränsa uthyrning av fritidsbostäder.

Bland annat är långsiktiga uthyrningar i turistområden förbjudna. Straffen för brott mot lagen ökas till 300 000 EUR, och det finns begränsningar att hyra endast rum till turister - det måste vara en komplett lägenhet eller ett hus.