Spanjorer lever tio år längre än svenskar hemma hos föräldrarna

En ny studie från Eurostat visar att ungdomar i Spanien i genomsnitt kommer att leva med sina föräldrar tills de är 29 år gamla. I Sverige flyttar de i genomsnitt ut när de fyllt 19.

I Spanien bor barn med sina föräldrar tills de är nästan 30 år gamla. Illustration: Pixabay

I studien, som kom förra veckan, varnas för negativa effekter av att lämna sitt barndomshem så sent i livet, såsom förlängd barndom och problem för unga människor att lära sig ta ansvar efter att ha bott så länge hos föräldrarna.

Sverige har den lägsta medelåldern i EU när det gäller att lämna barndomshemmet, 19,7 år.

Spanien med sina 29,1 år är bland dem som har den högsta medelåldern; på fjärdeplats i Europa  efter Malta (31,1 år), Slovakien (30,9 år), Italien (30,1 år) och Grekland (29,4 år).

I Danmark lämnar ungdomarna vid 21,1 år och i Finland vid 21,7. Genomsnittet i EU är 26.1 år.
 

Hög arbetslöshet och många deltidsjobb påverkar

En av anledningarna är att Grekland, Italien och Spanien toppar listan över ungdomsarbetslösheten i EU. Ekonomin spelar en viktig roll:

I Spanien och Grekland, är det särskilt svårt för ungdomar att bli ekonomiskt oberoende av sina föräldrar, dels eftersom de flesta arbeten som erbjuds är på deltid eller tillfälliga anställningar. Många av dem har även låga löner.

Tre av fyra spanjorer mellan 15 och 25 år som är bland de så lyckliga att ha ett jobb, har anställningsavtal på visstid enligt en studie från Spaniens Ungdomsråd.

Ungdomarna måste tjäna minst 1,809 euro per månad för att kunna vara oberoende, enligt studien, och det klarar de inte med ett i ett deltidsarbete.
 

Höga boendekostnader

Höga bostadspriser, Spaniens brist på socialbostäder med låga hyror (Spanien befinner sig i bottenskiktet av EU när det gäller bostadssubventionering),  bristen på stipendier och arbetsmarknadsstimulerande åtgärder är också hämmande faktorer.

Kulturen i de olika länderna spelar också en roll för hur länge unga människor bor hemma. Sydeuropéer har starkare familjeband än i länder i norra och centrala Europa .

Studien visar också att det finns betydande skillnader mellan könen i Europa. Kvinnor lämnar sitt barndomshem två år tidigare än män.
 

Att få barn efter 30

Spanien och Italien är också de länder i EU där par väntar som längst med att få barn. De flesta människor väntar tills de har fyllt 30.

Antalet födda är också bland de lägsta i Europa i dessa länder, vilket kan förstärka problemet med en åldrande befolkning och högre pensionskostnader i många år framöver. Spanien har den näst längsta medellivslängden i världen efter Japan.

År 2015 dog det för första gången fler människor än vad som föddes i Spanien.