Spanien är näst bäst av 31 länder på livskvalitet för utlänningar

Spanien rankas näst bäst på livskvaliteten för utlänningar, men ligger på fjärde sista plats i ekonomi, enligt en undersökning från HSBC Expat Explorer.

På Gran Canaria har Mogan kommun den högsta andelen utländska invånare, drygt 50 procent, enligt siffror från statistikinstitutet Istac. Här från Arguineguin. Foto: Egil Ryvik

Åtta av tio utlänningar säger att deras livskvalitet är bättre i Spanien än i sitt hemland. Livskvalitet och klimat är de två främsta orsakerna till att de bor i Spanien.

Livskvalitet är ett av kriterierna i huvudgruppen Upplevelser, där Spanien är nummer två. Andra kriterier i denna grupp av frågor är hälsa, kultur, vänner, integration, säkerhet och Att Etablera Sig (egendom, finans, hälsovård).

På Familj är Spanien rankad 4. Här är barn, barnhälsa, skolor och utbildning, integration, samhällsliv, tolerans och närhet till partnerna några av de faktorer som ingår.

Spanien ligger på fjärde plats sista i huvudgruppen ekonomin, inklusive inkomster och besparingar, och näst sist när det gäller  entreprenörskap, marknadsföringsmöjligheter och arbetssäkerhet.

När alla kriterier i de tre huvudgrupperna i undersökningen är inmatade, ligger Spanien på plats nummer 14 av 31 länder och har fallit från 11: e plats i fjol.

Singapore i topp

På första plats är Singapore framför Nya Zeeland och Tyskland.

Nya Zeeland slår Spanien och Taiwan på livskvalitet, och Schweiz är nummer ett framför Tyskland och Singapore på ekonomin.

I Schweiz är den genomsnittliga lönen för utlänningar 173 000 euro per år, mer än dubbelt så mycket som genomsnittet för länderna i undersökningen.

I Spanien har endast 13 procent av utlänningar högre löner än vad de skulle ha i hemlandet.

Högre lönenivån, bättre utbildning och fler arbetstillfällen lyfter utlänningar som bor i Singapore fram i undersökningen.

Den genomsnittliga lönen för utlänningar är 140 000 euro per år i landet och 30 procent i genomsnitt högre än utlänningar kan tjäna i sitt hemland.

22 000 personer har intervjuats

Undersökningen grundar sig på intervjuer med 22 000 personer från 163 länder som har rest till ett annat land för att jobba. 89 procent av de svarande har tillbringat minst fem år utomlands.

27 faktorer i de tre kategorierna ekonomi, upplevelser och familjeliv ingår i undersökningen.

Många är pensionärer

De flesta utlänningar som bor i Spanien och deltar i undersökningen är från Storbritannien. Många är pensionärer. Endast en av fem har heltidsjobb, och endast 14 procent lever med sina barn i Spanien.

Sverige ingår också i undersökningen och rankas som nummer 7 totalt, 8 på ekonomi och till 20 plats för livskvalitet. Norge och Danmark ingår ej.

Sju av tio spanjorer som bor utomlands uppger bättre löner och bättre arbetstillfällen som viktiga skäl till att de har flyttat.