Nära 50 000 fler fattiga under coronakrisen

På Kanarieöarna har antalet människor som lever i relativ fattigdom ökat med 47 478 under coronakrisen, visar en ny rapport.

Var tredje invånare på Kanarieöarna lever i relativ fattigdom. Foto: Pixabay

Innan krisen inträffade var det 685 389 personer som hade mindre än 60 procent av medianlönen i Spanien att leva av. Nu finns det 742 862 fattiga människor.

Före krisen var 31,32 procent av befolkningen fattig, nu 33,46 procent, det vill säga drygt en tredjedel.

Kanarieöarna är den tredje högsta andelen av de fattigaste regionerna i Spanien efter Extremadura (39,9 procent) och Andalusien (33,8 procent).

Nästan sju procent mer fattiga

Ökningen i antalet fattiga är 6,95 procent, vilket är den fjärde lägsta ökningen i regionerna i Spanien.

Balearerna har haft den största procentuella ökningen. Där har antalet fattiga ökat med 11,5 procent.

Kanarieöarna har också den tredje största ökningen i andelen fattiga människor efter Murcia och Andalusien.

Mer fattiga än hela Sveriges befolkning

I hela Spanien har antalet fattiga ökat med över 700 000 till 10,8 miljoner.

Det vill säga mer än dubbelt så många fattiga människor som hela Norges befolkning och nästan 600 000 fler än hela Sveriges befolkning.

Nära en fjärdedel fattiga i Spanien i år

Siffrorna presenteras i en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam Intermón, som publicerades på tisdagen.

Oxfam Intermón förutspår att andelen fattiga människor i Spanien kommer att stiga från 21,5 procent innan pandemin till 23,1 procent.

Det påpekas att det stora minskningen av bruttonationalprodukten också leder till fler fattiga eftersom disponibla inkomster per capita är lägre. Det betyder att den relativa fattigdomen i landet kan vara så hög som 26 procent i år, det vill säga över 12,3 miljoner människor.

Nedgången i bruttonationalprodukten får störst effekt i Extremadura, Kanarieöarna och Andalusien.

Stor ökning av löneskillnaderna

Löneskillnaderna i Spanien kommer att öka med 1,7 procentenheter till 34,2 procent, mätt enligt Gini-indexet, enligt rapporten. Innan pandemin stod den på 32,5 procent.

Detta är betydligt mer än den största ökningen under den ekonomiska krisen: Från 2012 till 2013 ökade löneskillnaderna med 1 procentenhet.

Fyra år i rad med minskade ojämlikheter i Spanien blir utraderat, enligt Oxfam Intermón.

Andalicia, Kanarieöarna och Extremadura har den största ökningen av ojämlikheter.

Euro-miljardärer har blivit mycket rikare

Samtidigt som fattigdomen ökat har välståndet ökat med 19,2 miljarder euro för de 18 rikaste euromiljardärerna i Spanien, de på Forbes lista över världens rikaste, från 15 mars till 4 juni, betonar rapporten.

Många fler arbetslösa invandrare

På 22 dagar blev 900 000 personer arbetslösa i Spanien.

För invandrare kan arbetslösheten vara tio procentenheter högre 2020, förutspår organisationen. 14,9 procent av arbetskraften i Spanien är av utländskt ursprung.

Det förutspås att invandrare kommer att vara en av tre fattiga i Spanien i slutet av året.

I rapporten påpekas att sju av tio personer som får Spaniens nyinförda garantiinkomst från staten, som är en form av socialt stöd, är kvinnor.

Föreslår arbetsreform

Oxfam Intermón föreslår en strukturreform för anställda i viktiga yrken som är låglönade och många korttidsanställda för att undvika korttidssysselsättning och få kontroll över villkoren för underleverantörer.

Bättre förutsättningar för vård- och vårdarbetare begärs också.

För invandrare föreslås en bred och extraordinär administrativ lagstiftningsprocess med bättre tillgång till arbets- och uppehållstillstånd. Dessutom garanterades tillgång till de nya garantiinkomsterna för grupper som asylsökande och barnfamiljer, oavsett deras administrativa status.

Vill ha progressiv beskattning

Oxfam Intermón föreslår också att återuppbyggnaden av landets ekonomi ska baseras på progressiv beskattning eftersom det inte kan göras med dagens skattesystem.

Den progressiva beskattningen kan ge upp till tio miljarder euro i statskassan, enligt organisationen.

Specialskatt på stora vinster

Bland de föreslagna extraordinära skatteåtgärderna är specialskatter på extraordinära vinster och högre skatter på finansiella transaktioner än de som för närvarande diskuteras i kongressen.

En förmögenhetsreform för dess omfördelningsfunktion föreslås också,

Dessutom en ökning av trycket på kapitalinkomster i personbeskattningen eller avskaffande av vissa särskilda avdrag för bolagsskatt så att skatten blir minst 15 procent för stora företag.

Kräver globala planer

Organisationen betonar att pandemin kan öka antalet fattiga i världen och att en global folkhälsoplan och en universell ekonomisk räddningsplan behövs.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no