Minskad matkonsumtion – tufft för bönderna

Med bara tio procent så många turister som normalt har livsmedelskonsumtionen på Kanarieöarna minskat med 15 procent. Det är svåra tider för bönderna.

Foto: amenic

Den minskade konsumtionen har lett till att stora mängder mat kastas eller används till djurfoder eftersom bönderna inte får sälja hela grödan, skriver tidningen Canarias 7.

Den inhemska befolkningen har också skurit ned sin konsumtion med en stram ekonomisk ram under coronapandemin. Det har orsakat ökad arbetslöshet och många permitterade arbetare.

Tidningen har pratat med flera inom livsmedelssektorn som gett en bild av situationen.

Det har enligt uppgift varit en försämring med ytterligare minskande matkonsumtion i april, enligt Canarias 7.

Nedgången har varit dramatisk i hela livsmedelskedjan.

Stora livsmedelsbutiker som tidningen talat med pekar på en nedgång med 10 procent, medan andra delar av marknaden pekar på en nedgång med 15-20 procent.

Den fallande efterfrågan har också tryckt ner de priser som bönder får betalt för varorna.

Prisindikatorn för jordbrukskooperativet Coag Canarias bekräftar denna trend i mars.

För varje euro som bönderna fick betalt, tog butikerna tre euro från sina kunder.

För produkter som zucchini och kål kostar varorna upp till tio gånger så mycket i butiken som vad bönderna får betalt.

Enligt jordbruks- och boskapsföreningen Asaga har vissa bönder upplevt en nedgång på 40 procent på frukt och grönsaker under de två första veckorna i april, skriver tidningen.

Översättning: Thomas Nilsson

Tags