Kanarieöarnas president ska höras i domstol kring korruptionsmisstankar

Tre månader före regionvalet på Kanarieöarna måste den nuvarande presidenten Fernando Clavijo träda fram i La Laguna-domstolen på Teneriffa och förklara sig i ett korruptionsfall.

Fernando Clavijo skulle helst slippa att träda fram i domstol i korruptionsfallet, men nu måste han. Foto: Coalicion Canaria

Provinssrätten beslutade i veckan att saken, som har pågått i över fyra år, kommer att vidarebefordras till ANdra Rättsinstans i La Laguna, vilket innebär att Clavijo måste förklara sig i domstol.

Gäller kontrakt för bilbärgning

Ärendet gäller korruption för flera år sedan som rörde sig om att  tilldela La Laguna kommun kontrakt om räddningstjänster inom vägtrafiken.

Det kallas "Caso Grua" (bilbärgsningsfalley). Clavijo var vid tidpunkten då kontrakten tilldelades säkerhets- och mobilitetsrådsmedlem, och blev senare borgmästare.

Han har alltid hävdat sin oskuld i frågan.

Partiet ställer upp bakom presidenten

Clavijos parti, Coalicion Canaria (CC), gick på fredag ut ​​med ett uttalande om stöd till Clavijo där de kallar rättegången en "politisk farce".

Det framgår av motsägelser och rättsliga tvivel i ärendet och förseningar i den rättsliga proceduren som visar att fallet härrörde från "en politisk förföljelse för dem som inte fick stöd från medborgarna i meningskiljaktigheter".

Det hänvisas till "oberättigade förseningar för att klargöra ett rättsligt förfarande som sannolikt kommer att skada en kandidat till ordförandeskapet på Kanarieöarna än att skydda Fernando Clavijos rättigheter som medborgare".

CC påpekar också i uttalandet "brott mot tidsfrister från åklagarmyndigheter, uttalanden efter tidsfristen, samt undanhållna rapporter som innehas av åklagarmyndigheten, vilka utesluter eventuella indicier på brott", och hävdar att det är ett "prefabricerat fall fulla av inkonsekvenser och motsättningar".