Starka reaktioner på provocerande dragshow i Las Palmas

Biskopen av Kanarieöarna, Francisco Fodral, skriver i ett öppet brev till tidningen ABC att "den hädiska frivoliteten" i årets drag queen gala i Las Palmas på måndagen gjorde att det blev den sorgligaste dagen i hans liv.

Drag Sethlas provocerade med en show som har blivit kallad hädisk och en attack mot katolicismen av biskopen av Kanarieöarna. Foto: LPA Carnaval

Uttalandet riktar sig till upptädandet Drag Sethlas, som blev årets karneval drag queen.
Han öppnade sin provokativa show klädd som jungfru Maria till Madonnas låt "Like a Prayer", och förvandlades till en nästan naken och korsfäst Jesus Kristus med törnekrona.
Showen kombinerade religion med akrobatik, klädbyten, dans, erotik och dunkande rytmer i ett typiskt "drag-universum" och höll hög klass, som gav full räkning i tävlingen.

Tråkigare än en flygolycka

I sitt brev skriver Cases att den dagen var ännu tråkigare för honom än dagen den tragiska olyckan på Bajaras flygplats hände, när 154 människor dog. Detta uttalande kritiserades av chefen för sammanslutningen av offren för Spanair JK5022 olyckan, Pilar Vera, skriver Antena 3.
Vidare skriver han att hans ögon fylldes med tårar och han kände djup sorg och smärta när publiken jublade, applåderade och hejade på dragartisten.
Han frågar om det inte finns några gränser för yttrandefriheten, och anser showen som en attack mot katolicismen.
Biskopen har kallat till mässa i Santa Ana-katedralen den 3 mars för att "be Frälsaren och hans heliga moder om förlåtelse."

Avlägsnas från Webb-TV

Den spanska TV-stationen TVE, som sände showen live och på on-line kanaler, reagerade genom att ta bort inslaget från webb-tv.
En av Drag Sethlas sponsorer, Multiopticas, har meddelat via tidningen ABC att de drar sig tillbaka som en sponsor, och ber om ursäkt.
Blaget beklagar kontroversen som showen har skapat, och betonade att de inte hade för avsikt att såra någon.
Över 20.000 personer har hittills undertecknat ett upprop på nätet mot drag-konstnärens show. I framställningen kallas det en förolämpning mot "den helige", och det krävs att karnevalens tjänstemän avgår och att sponsorerna drar sig undan.

Utbildar till religionslärare

Drag Sethlas riktiga namn är Borjas Casillas och han kommer från Las Palmas. Han meddelade på tisdagen att han vill studera för att bli lärare i religion. Han är undervisar fn på grundstadienivå och är även danslärare.
Casillas försäkrar  att han inte är rädd för kritiken av showen och att kritiken inte påverkar honom. Han menar att alla kan ha sina åsikter, och man måste veta hur man skiljer konst från professionalism.
Drag-konstnären säger att han ville göra något annorlunda med showen och ge publiken något som ingen annan vågade göra.
Han förklarar sig vara agnostiker och anser att religionen är en berättelse som har skrivits och som måste göras känd. Vad han har gjort är en annan inställning till denna kunskap, säger han, och ber kritikerna att visa respekt och tolerans, så som han har respekt för dem.
På söndag kan du se Drag Sethlas i det stora karnevalståget i Las Palmas.

Länkar

Se bilder från Drag Queen-galan

Tags