Kanarieöarna toppar covid-importen

Kanarieöarna har fått mycket fler fall av covid-smitta från människor som kommer från andra länder än andra regioner i Spanien.

Kanarieöarnas turismnäring önskar bättre smittkontroll av utlandsbesökarna. Foto: Vadzim Shubich

Den senaste veckan har 77 av fallen importerats från utlandet, enligt hälsoministeriet.

Det utgör 8 procent av alla smittfall som har registrerats.

Totalt registrerades 287 covid-fall importerade från utlandet i Spanien under den senaste veckan.

Efter Kanarieöarna, med 77 fall, följer regionerna Madrid med 48, Valencia med 48, Katalonien med 38 och Andalusien med 21.

Kanarieöarna har idag registrerat en infektionsfrekvens på 47 nya fall av infektion per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna, och 77 under de senaste 14 dagarna.

Dubbelt så många

Smittkurvorna har pekat uppåt de senaste veckorna. Antalet aktiva fall är idag 1636, ungefär dubbelt så många som för tre veckor sedan.

Sex av sju Kanarieöarna har fortfarande så låg infektionsnivå att de fortfarande ligger på den lägsta risknivån, grön, för covid-19 på Kanarieöarnas egen riskskala.

Bara Fuerteventura går upp från grönt till gult på måndag, vilket är nivå 2 av 4.

Smittan har dock ökat på alla Kanarieöarna.

På EU:s karta över smittorisk gick Kanarieöarna från grönt till gult i torsdags.

Områdena i Norge, Sverige och Danmark varierar också från orange till mörkrött på EU-kartan, och har betydligt högre smitttryck än Kanarieöarna.

Bättre smittskydd krävs

Hotellägarna är oroade över utvecklingen nu när det väller in turister från Storbritannien, Tyskland och norra Europa, där det är stor smittspridning just nu.

Föreningar för boendebranschen har därför i veckan gått ut med en begäran om att bättre smittskydd ska genomföras innan avresa i dessa länder.

Den kanariska regeringen överväger också nya åtgärder riktade mot turismen om det visar sig att kontrollåtgärderna inte är tillräckliga.

Presidenten för Teneriffas öråd, Pedro Martín, kräver för sin del i en sändning på radiostationen Cadena SER idag mer coronakontroll på flygplatser och hotell.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Temaside om covid-19 på Kanariøyene