75 procent av hemmen i Kanarieöarna ska få tillgång till fiberoptik

Telefonica meddelade förra veckan att bolaget investerar 150 miljoner euro i utvecklingen av fiberoptik på Kanarieöarna under de närmaste två åren. Samtidigt ska 4G-nätet byggas ut vidare.

Fiberoptiske kablar. Foto: Pixabay

Målet är att 70 procent av hemmen på Kanarieöarna ska kunna ansluta till den fiberoptiska kabeln och därmed få betydligt snabbare internet under innevarande år. Målet är hela 75 procent under nästa år.

Företagstäckningen kommer nästa år att nå 100 procent, enligt Telefonica, som hävdar att det aldrig kommer att bli möjligt att få 100 procents täckning med fiberoptik till hem på Kanarieöarna.

Bolaget räknar med att nio av tio privata kunder som idag har interettillgång via kopparkablar kommer att gå över till fiberoptik.

Enligt uppgift kommer  fiberutveckling även att ske på småöarna La Gomera och El Hierro, vilka hittills inte har haft fiber.

Telefonica har hittills lagt fibernät i 34 kommuner på Kanarieöarna, och kommer att expandera med 36 kommuner under de närmaste två åren. Efter det blir det bara 18 kommuner kvar som är  utan fiberoptiskt nät.

Tags