Kanarieöarna introducerar centralregister för potentiellt farliga hundar

Kanarieöarna godkände igår, måndag, en proposition som reglerar ägande och hantering av potentiellt farliga hundar, inklusive ett digitalt centralregister där alla sådana hundar och deras ägare måste bokföras.

Akita Inu är bland hundraserna som definieras som potentiellt farliga. Foto: Creative Commons License

Det finns redan tidigare en lag potentiellt farliga hundar, och nu ska den ändras.

Den nya lagen kommer att utgöra en gemensam grund för reglering i varje kommun, med gemensamma kriterier för registrering och tilldelning av licenser för ägande av potentiellt farliga hundar.

Gäller även djur för långsiktiga vistelser

En del av lagen kan påverka utlänningar som har en långvarig vistelse på Kanarieöarna och har djur i och med att registreringskravet också gäller för hundar som kommer från utlandet och vistas på Kanarieöarna i mer än tre månader.

Här är en lista över de hundraser som anses vara potentiellt farliga:

1. Hundar som ingår i en rastypologi som genom sin aggressiva natur, storlek eller käftkraft har kapacitet att hota liv eller fysisk integritet hos människor eller andra djur eller orsaka betydande skador på människor och djur. Detta gäller särskilt för dessa raser och alla korsningar där dessa raser ingår:

- Pit Bull Terrier-

Staffordshire Bull Terrier

- American Staffordshire Terrier

- Rottweiler

- Argentinska Dogo

- Fila Brasileiro

- Tosa Inu

- Akita Inu

2. Hundar som har utbildats för att attackera.

3. Hundar som har en markant aggressiv natur och har varit föremål för minst ett klagomål för detta eller som har angripit människor eller djur.

4. Hundar med följande egenskaper:

- Starka muskler, starkt utseende, robusta, atletisk kroppsbyggnad, smidighet, styrka och uthållighet.

- Markant karaktär.

- Kort hår.

- Axelhöjd mellan 60 och 80 centimeter, mankhöjd mellan 50 och 70 centimeter och vikt över 20 kg.

- Voluminöst, robust huvud med stor skalle och muskulös kind.

- Starka och stora käkar, solid, bred och djup mun.

- Bred hals, kort och muskulös.

- Kraftig bröstkorg, bred, stor, djup, böjda revben och muskulös och kort rygg.

- Parallella, raka och robusta framben och mycket muskulära bakben, med relativt långa ben som bildar en måttlig vinkel

All relevant information samlas in i det centrala registret och alla sådana hundar som är registrerade i kommunregistret måste anges.

Registret blir ett system som gör det möjligt att identifiera, lokalisera och hantera all potentiellt farliga boskap, sorterade efter art, som bor på Kanarieöarna eller flyttar från andra autonoma regioner eller andra länder under en period av mer än tre månader.

Dessutom ska listor över utbildare som har träningsintyg innehålla listor över hundägare som har genomgått lagstadgad utbildning för att få tillstånd att få ha potentiellt farliga djur samt listor över brott och sanktioner för den enskilda hundägaren.

Kommunen måste ansöka om tillstånd

För att få behålla ett sådant djur måste kommunen först ansöka om licens och djuret måste vara registrerat i kommunregistret. En träning hos en certifierad hundtränare måste ses över, inklusive information om säkerhetsåtgärder.

Lagen reglerar också delat ägande av potentiellt farliga djur, där det tidigare har det förelegat osäkerhet om rum för olika tolkningar.