Visar bilder från gamla dagar av kvinnor i arbetslivet på Gran Canaria

I samband med Kvinnodagen 8 mars visar örådet på Gran Canaria fram fotografier från gångna tiders arbetsinsatser av kvinnor.

Många kvinnor arbetade förr i tomatindustrin på sydöstra på Gran Canaria. Bilden är från perioden 1960-1970. Foto: FEDAC

Bilderna ger en inblick i den viktiga roll kvinnor hade i den traditionella kulturen på Gran Canaria - ett hårt arbete som de utförde för en spottstyver och utan att ha några rättigheter på arbetet, skriver örådet i ett uttalande.
Bilderna som visas är från bildarkivet för FEDAC, Gran Canarias institution för etnografi och utveckling av kanariskt hantverk, och är upp till 120 år gamla.
Man kan bland annat se kvinnor tvätta kläder 1911, samla kaktuslus (cochinilla), som användes som ett färgämne i läppstift 1928, framställa keramik och lergods, och brodera.

Många arbetade i tomatindustrin

När tomatindustrin fick medvind, särskilt söder på Gran Canaria, reste många kvinnor där för att få arbete.
De arbetade på tomatfält eller med packning av tomater, och bodde i primitiva boendealternativ. Ofta hade de små barn med dem.

Hårda bud från morgon till sen kväll

Kvinnor bar en stor del av arbetet i hemmet, liksom andra delar av världen, förutom att vara ute på arbetsplatsen.
I det i stort sett fattigt samhälle som fanns på den tiden, hade många kvinnor roll som hemmafruar, lantarbetare och hantverkare ovanpå arbetsbördan att lönearbeta i branscher med mycket dåliga löner.
Dagen började normalt i gryningen med sysslor och matlagning tills kvinnorna gick ut för att arbeta på fälten eller dreja krukor, brodera eller göra ost för att komplettera familjens inkomster.
Många odlade också rotfrukter och grönsaker som såldes på marknaderna.

Fortfarande löneskillnader idag

På Kanarieöarna tjänar kvinnor i genomsnitt 2,450 euro mindre per år (16,5 procent mindre) än män.
Det finns en stor skillnad, men ändå mindre än i resten av Spanien, enligt en studie som publicerades i dag av Gesther, som är föremål för inrikesministeriets granskning.

Tags