Urinvånare var offer för det första bevisade mordet på Kanarieöarna

Forskare från Las Palmas Universitet och Museo Canario tror att de har hittat bevis för att en manlig urinvånare på Gran Canaria var offer för det första belagda mordet på Kanarieöarna. 

På Museo Canario i Las Palmas, ställs ut ett stort antal döskallar, skelett och mumier från förkolonial tid. Foto: Museo Canario

Han lär ha brutalt dödats av de spanska conquistadorerna, enigt tidningen La Opinion.

Många allvarliga skador

Den övre delen av den 20 till 30 år gamle mannens skalle lär ha en djup skåra efter ett svärd.

Det finns också 13 skador på skelettet från skallen till bäckenet av vapen som troligtvis var svärd och knivar.
Allt tyder på att han är utsatt för en brutal attack från spanjorerna som kom till Gran Canaria på 1400-talet för att erövra ön.

Hade lite att försvara sig med

Skadorna skall vara orsakade från olika vinklar mot kroppen, men det anges inte om de kommer från samma,  eller från flera olika, vapen.

Han var nog nästan försvarslös i och med att urbefolkningen mestadels gick halvnaken och oskyddad, eventuellt med en träsköld, och bara hade klubbor och Magado, ett slags träsvärd, som vapen.

var från Agaete

Mannen måste ha bott i Agaete på den nordvästra delen av ön.

Skelettet hittades mumifierat, insvept i blad, en grottgrav i Los Acarreaderos.

Utdragen och mycket blodig erövring

Spanjorerna trodde att det skulle vara en enkel sak att erövra Gran Canaria, men stötte på oväntat våldsamt motstånd och misslyckades i det första försöket.

Spanska Kronan i Castille gick mycket våldsamt till verket i nästa försök, och 1483, efter fem års krigföring, var erövringen ett faktum:

Kanariernas kung, som hade huvudsäte i Galdar, kapitulerade mot löfte att ett stort antal av ursprungsbefolkningen skulle få leva kvar på Gran Canaria - ett löfte som senare bröts i och med att endast ett fåtal fick stanna på ön.

Den andra store kanariske ledarem, som vägrade att kapitulera, kastade sig mot sin död från Ansite-klippan i Santa Lucia.

Få överlevande

Väpnade angrepp, deporteringar, slaveri, nya sjukdomar som spanjorerna förde med sig, samt svält, reducerade den inhemska befolkningen av ön med mellan 65 och 85 procent efter erövringen.
Av den manliga befolkningen överlevde endast cirka tio procent, visar studier, medan ungefär hälften av kvinnorna överlevde.

Antalet krigsskador som upptäckts är större än i vanliga exempel från krig, både under medeltiden och i moderna tid. Detta gäller för både krigen i Europa och senare försök  att erövra amerikanska territorier, enligt forskarna. Erövringen av Kanarieöarna var alltså en av de brutalaste under kolonialtiden.

Tags