Gallsten av för mycket fet julmat

Gallsten är för många det sorgliga resultatet av julens intag av överdrivna mängder fet mat.

Överdriven konsumtion av fet julmat kan orsaka gallsten.. Foto: Pixabay

Av: Kjell Vaage redaksjonen@canariajournalen.no

Gallstenar är dock i många fall utan symptom. Hos dem som får symtom orsakar gallsten mycket, smärta högst upp i buken på höger sida.

Smärtan kan vara förknippad med illamående och kräkningar. Gallstenar har en högre förekomst hos kvinnor före klimakteriet, men från och med därefter är förekomsten bland kvinnor och män ungefär lika.

Gallstenar bildas i gallblåsan och består av fällningar från kolesterol och gallsalter. Hur gallstenen ligger beror på stenens storlek.

De största stenarna är ofta de bästa eftersom de förblir i gallblåsan och når inte gallblåsan eller gallgångarna så att de kan blockera och orsaka symtom.

Symptom

Gallstenar upptäcks slumpmässigt i samband med utredningen av andra magbesvär.

Gallsten som blockerar gallblåsan kan orsaka smärta under det nedre högra revbenet, vilket kan stråla in i höger skuldra. Typiskt för gallsten är att den kommer efter konsumtion av en fettrik måltid.

Smärtan kan vara förknippad med illamående och kräkningar. Om du också får feber och frossa, är detta vanligtvis ett tecken på att gallblåsan blir inflammerad.

Behandling och förebyggande

Gallsten behandlas främst med medicin mot smärta och illamående.

Vid svåra eller återkommande anfall är kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan den bästa behandlingen.

Om gallstenen fastnar i gallkanalerna och inte i själva gallblåsan utförs en studie som heter ERCP. Det står för endoskopisk retrograd cholangio-pankreatikografi och innebär att ett rör som sätts in genom munnen, i tolvfingertarmen och i gallkanalen kan undersökas.

Om gallstenen orsakar inflammation i gallblåsan ges antibiotika och kirurgi övervägs.

Gravida kvinnor med gallsten rekommenderas inte operation under graviditeten, eftersom gallstenar vanligtvis försvinner efter förlossningen, och operation under graviditeten löper ökad risk för komplikationer.

För att förhindra gallsten kan man minska övervikt, undvika livsmedel med hög fetthalt och stora måltider.

Gallsten som diagnotiserats på vanliga symtom bekräftas med ultraljud. En blockerad gallblåsan utsöndrar också ämnen i blodet, och detta kontrolleras med ett blodprov.

Översättning Thomas Nilsson redaksjonen@canariajournalen.no

Sydenlegen

Artikkelforfatteren er allmennlegen Kjell Vaage, som har drevet legekontor i Patalavaca-Arguineguin på Gran Canaria i en årrekke.

(Foto:Hugo Ryvik)