Spanien är världens bästa land för hälsa och La Orotava är i topp tio i Spanien

I år slutade Spanien på toppen av Bloombergs lista över världens bästa hälsomässigt bästa länder. Nu har La Orotava på Teneriffa hamnat på Fundación BBVAs topp tio lista spanska städer med de bästa hälsoförhållandena.

Dieten i Spanien får en stor del av äran för att landet ligger på hälsotoppen i världen. Klimatet, avslappnad och social livsstil kanske också spelar in? Foto: Canariajournalen

Dödlighetstal, självmordsstatistik och förväntad livslängd är bland de faktorer som ingår i beräkningen.

Rapporten från BBVA kom igår, onsdag.

La Orotava ligger efter Pamplona, ​​Elche, Logroño, Albacete, Vitoria, Murcia, Madrid, Guadalajara och Toledo på listan.

Spanien klättrade förbi den tidigare vinnaren Italien i år och är överst på Bloomberg Hälsosammaste Länder index, en lista över de bästa hälsoländerna i världen att bo i. 169 länder är betygsatta.

Fyra andra länder i Europa är topp tio: Island (3), Schweiz (5), Sverige (6) och Norge (9).

Spanien var på fjärde plats förra gången listan presenterades 2017.

Indexet bygger bland annat på förväntad livslängd och ger avdrag för riskfaktorer som tobaksbruk och övervikt. Miljöfaktorer, sanitet och tillgång till rent vatten ingår också.

Spanien har världens tredje högsta medellivslängd, nästan 86 år, efter Japan och Schweiz. University of Washington's Health Institute uppskattar att Spanien kommer att vara i topp år 2040 framför Japan, Singapore och Schweiz.

Tags