Grattis på Kanarieöarnas dag!

Canariajournalen.no gratulerar Kanarieöarna på sin egen dag. Día de Canarias är Kanarieöarnas "nationella dag", eller "regionala dag", för att vara mer exakt, och firas överallt på alla Kanarieöarna.

Parlamentet på Kanarieöarna höll sitt första möte den 30 maj 1983 med Pedro Guerra Cabrera som öarnas första president. Från den dagen fick Kanarieöarna större självstyre i Spanien.

I år kommer firandet att vara något annorlunda på grund av covid-19-begränsningarna.

Den kanariska regeringen har lagt ut en video med följande hälsningar till alla på öarna:

"Kanarieöarnas regering berömmer alla Kanarieöarnas invånare för deras föredömliga beteende, ansvar och engagemang för kampen mot covid-19, och särskilt de som har blivit en inspiration för hela befolkningen. Vi är ett modigt, kreativt och solidariskt folk. Nu ser vi fram emot framtiden tillsammans. Feliz dia de Canarias "

Videohälsning från Kanarieöarnas regering

Så här firas det under ett normalt år:

Día de Canarias brukar firas på många sätt. Bland annat genom många kulturella aktiviteter i städer och byar runt på öarna. Det anordnas gudstjänster, sportevenemang, shower, föreställningar, konserter, utställningar, kanariehantverk, folklore och offentliga och privata fester.

Många samlas för fest med god mat på kvällen den 29 maj.

De flesta företag och offentliga kontor stängs den 30 maj, men vissa livsmedelsbutiker och butiker i turistområdena förblir öppna. Kollektivtrafiken trappas ner.

El Paseo Romero i Las Palmas är en viktig del av firandet. En parad med folkloregrupper och vagnar passerar genom staden. 15 000-20 000 människor deltar vanligtvis i detta.

På vissa platser börjar aktiviteter relaterade till firandet dagen innan.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no