Gran Canaria har de flesta dammarna i världen i förhållande till arealen

Nästa år börjar byggnationen av ett kombinerad vind- och vattenkraftverk på Gran Canaria där två stora dammar ska tas i bruk. Med 167 dammar på en ö med 1500 kvadratkilometers yta, har Gran Canaria mest i världen i förhållande till ytan.

Det finns ett stort antal vattenreservoarer på Gran Canaria, och den största är Soria-dammen. Den här bilden är från en tid då det var mycket nederbörd. Nu är flera av dammarna helt eller nästan tomma. Foto: Cabildo de Gran

Det är Soria och Chira dammarna i söder som kommer att användas för att bygga ett 200 megawatt kraftverk där vattnet leds från den övre till den nedre dammen genom vattenturbiner i ett så kallatpumpkraftverk.

Vattenturbinerna kommer att producera kraft när det inte är blåsigt nog att driva en grupp vindkraftverk so normalt ska stå för elproduktionen.

När det är lite förbrukning används vindkraften för att pumpa vatten tillbaka från nedre till övre damm.en Vattendammarna blir som ett lager av vindkraft.

Prekär vattenbrist

För närvarande är dock många av dammarna på Gran Canaria nästan tomma efter många månader utan märkbar nederbörd.

Några som ligger i söder får påfyllningar från tankfartyg som fyller upp vatten från avsaltningsanläggningar så att bönderna får vatten för sina grödor.

69 stora dammar

69 av 1den 67 dammarna på Gran Canaria är katalogiserade som stora dammar eftersom de är djupare än 15 meter höga. Dessa har en genomsnittlig höjd av 32 meter och en genomsnittlig kapacitet på 32 meter 1,3 miljoner kubikmeter.

48 av dessa har murade kanter, 19 är gjutna i betong och två är stenfyllnadsdammar - dessa två ligger i Tirajana och Siberio.

39 ligger på under 5000 meters höjd och endast fem på över 1000 meters höjd.

Den lägsta är La Monta-dammen i San Bartolomé de Tirajana kommunen i söder och den högsta, på 1635 meters höjd, ligger i San Mateo i norr.

Den äldsta är från 1910 och ligger i norra delen av Arucas på Gran Canaria.

Man hittar en översikt över dammarna och hur mycket vatten de innehåller på aguasgrancanaria.com

Tags