Ny katalog över 64 små ostproducenter på Gran Canaria

En 78-sidig katalog med 64 småskaliga ostproducenter på Gran Canaria blev presenterade på matfestivalen Gran Canaria Me Gusta  igår, söndag.

En ny ostkatalog med små producenter på Gran Canaria finns tillgänglig. Foto: Cabildo de Gran Canaria / Aider

Ostproducenterna finns i 19 av de 21 kommunerna på Gran Canaria. Katalogen, som heter "Catálogo de las Queserías Artesanas de Gran Canaria", presenterar deras historia, produkter och geografisk placering på ön, skriver örådet på Gran Canaria i ett pressmeddelande.

Den beskriver också vilken typ av mjölk varje ostfabrik använder, ostvarianterna de tillverkar, årlig produktion, antalet djur de har, märket och var man kan köpa ostarna.

Familjeföretag

Gran Canaria har för närvarande 80 småskaliga ostproducenter placerade i hantverkskategorin, och de flesta är familjeföretag. Dessa har få anställda, har starka, lokala rötter och är verksamma på landet.

Det här är de fyra kommunerna som har de flesta  småproducenterna:

Gáldar och Moya kommun norr på Gran Canaria, de har nio ostproducenter vardera.

San Bartolomé de Tirajana i söder har 13, och Valsequillo i öster 11.

Mestadels gjord av getmjölk

Getmjölk är den mest använda mjölkvarianten. Hela 77 procent av ostarna är gjorda med getmjölk.

46 procent av ostarna är mellanlagrade och 34 procent är vällagrade ostar. Resten är färskost och smaksatt ost.

Unik lukt och smak

Gran Canarias geografi, mikroklimat och biologisk mångfald ger ostarna en otrolig smak och smak, skriver örådet i pressmeddelandet. Råvarorna, mognaden, djurraserna, foder- och pastöriseringsprocessen karakteriserar olika producenters ost.

Kanarieöarna är regionen i Spanien där det äts mest ost per capita. Varje medborgare förbrukar i genomsnitt 11,16 kilo ost per år. Öarna är också bland de regioner med flest små producenterna per kvadratkilometer.

Tags