Kanarieöarna bjuder på en smakresa från Michelinstjärnor till det traditionella köket

På Teneriffa ligger den lilla familjeägda restaurangen med stora smaker, El Rincón de Juan Carlos. Detta är bara en av totalt sju restauranger som erhåller stjärnor i Guide Michelin på Kanarieöarna.

Bröderna Juan Carlos och Jonathan Padrón på köket. Foto: CITourism

Av: Pressemelding Turistrådet redaksjonen@canariajournalen.no

För 18 år sedan slog den lilla restaurangen El Rincón de Juan Carlos upp dörrarna på Teneriffa.

Bakom verksamheten står de två bröderna Juan Carlos och Jonathan Padrón, som tillsammans utvecklat den mattradition som gått i arv från tidigare generationer och skapat ett nytt kanariskt kök med samtida smaker.

Två decennier senare har de två brödernas restaurang en stjärna i världens matbibel Guide Michelin.

Men det är inte bara restaurangen El Rincón de Juan Carlos som prisats med en stjärna.

På Kanarieöarna finns det idag sju Michelinrestauranger som tillsammans har totalt 8 stjärnor. Bland dessa MB Abama, Kabuki Abama och NUB på Teneriffa samt Aquarela och Los Guayres på Gran Canaria.

Att El Rincón de Juan Carlos fick en Michelinstjärna har inneburit att man höjt nivån på det traditionella kanariska köket som bland annat består av potatis, såsen ’mojo’, grytor, ’escaldones’ som är kanariska fritters samt ’gofio’, en slags tjock kryddpasta.

– Vi är en familjedriven restaurang som tar utgångspunkt i det traditionella köket. Fram till för två år sedan lagade vår mamma mat tillsammans med oss i restaurangköket. Michelinstjärnan gav oss en internationell profil. Utmärkelsen för vår restaurang speglar den kanariska gastronomins framsteg och framgång som vi sett under åren, säger Juan Carlos.

På Kanarieöarna, som omges av hav och milslånga kuststräckor, finns gott om fisk och skaldjur och är således populära inslag i det kanariska köket.

Lokala fisksorter såsom vieja, havsabborre och tonfisk går att få tag på, även baserat på ett hållbart fiske.

Runt ögruppen finns mejeriprodukter i form av prisbelönta ostar, såsom ’majorera’ gjord på getmjölk, eller någon av alla rökta ostsorter.

Det finns också ett stort utbud av lokalt odlade, tropiska frukter, däribland banan, ananas, mango, papaya, passionsfrukt och guava.

– Tack vare passadvindarna, regnet och den vulkaniska jorden har våra tropiska frukter en högre sockerhalt, då de får lov att mogna på trädet,säger Jonathan Padrón.

I dag erbjuder det kanariska köket, både det traditionella och det moderna, smaker i klass med andra internationella gastronomiska upplevelser.

Några smakupplevelser som inte bör missas är rätten ’las papas arrugadas con mojos’, vilket är en saltbakad potatis med en kryddstark sås, ’el conejo en salmorejo’ baserad på marinerat och sauterat kaninkött eller den klassiska och läckra ’cochino negro canario’ – fläskkött från den kanariska svarta grisen.

– Vårt kök är mycket mer varierat än vad folk kanske tror då vi har lokala råvaror av finaste kvalité och många framåtsträvande kockar och restauranger som utvecklar den traditionella maten med bland annat influenser från Amerika och Asien. Det finns många olika signaturkök här men alla har en sak gemensamt, deras mat återspeglar det kanariska landskapet, dess hav och öppna ytor. Den främsta nyckeln till nationell och internationell framgång har varit att arbeta kreativt med våra lokala råvaror och se till att hållbarhet präglar allt vi gör", säger Jonathan Padrón.

Tags