Stor oenighet om avloppsutsläpp i Gran Canaria

99 procent av avloppsvattnet på Gran Canaria rengörs innan det släpps ut i havet eller återanvänds i jordbruket, hävdar örådets president. Kanarieöarnas minister för territoriell politik hävdar att 70 procent av vattnet släpps ut obehandlat.

Avloppsutsläpp söder på Gran Canaria, som kartlades av myndigheterna i en rapport 2008. Ill: Gobierno de Canarias

Gran Canarias president, Antonio Morales, förnekade igår att det finns omfattande problem med behandlingen av avloppsvatten på Gran Canaria.

Nieves Lady Barreto, minister för territoriell politik i den regionala regeringen, sa idag till Cadenas SER att hon är förvånad över detta uttalande.

Hävdar att det görs många otillåtna utsläpp

Hon indikerar att ministeriet har bevis för att 70 procent av utsläppen är okontrollerade och inte har tillräcklig renhetsgrad.

Kanarieöarnas president Fernando Clavijo har också avvisat att 99 procent av avloppsvattnet i Gran Canaria blir rengjort.

Morales har sagt  till den kanariska pressen att Barretto och Clavijo "ljuger skamlöst" i det här fallet.

Utsläpp sker på alla Kanarieöarna

Barreto hävdar att alla Kanarieöarna har orena utsläpp och att det enda sättet att få en korrekt bild av utsläppen är att undersöka detta i en rapport.

En sådan rapport ska vara tillgänglig snart.

Investera i handling

Morales hävdar att en hög grad av avloppsreningen på Gran Canaria har uppnåtts på grund av medvetenhet om problemet och investeringar som började på 1980-talet.

Investeringar i avloppsresning pågår enligt uppgift fortfarande, beroende på reningsanläggningarnas ålder, behovet av ny teknik och nya behov.

Han påpekar att örådet till exempel har förverkligat energipolitiken genom Renovagua-programmet, där 22 miljoner euro är avsedda att använda till förnyelsebar energi.

22 miljoner kubikmeter

Vattenverket på Gran Canaria ansvarar för vattenförvaltning i 17 av Gran Canarias 21 kommuner och investerar 11 miljoner euro varje år för att hantera 22 miljoner kubikmeter vatten, enligt Morales.

Dessutom spenderas 180 000 euro årligen på vattenanalyser och 100 000 euro för övervakning och kontroll av vatten som släpps ut i havet. Investeringsprogrammet uppgår till totalt 45 miljoner euro.

Stora utsläppsvolymer på Tenerife

På Tenerife är det mycket större problem med utsläppen. Det rör sig där om 57 miljoner kubikmeter avloppsvatten som släpps ut dagligen i havet, enligt Morales.

Han har bett regionala myndigheter att göra en slutgiltig rapport med vetenskaplig konsensus om huruvida utsläppen bidrar till tillväxten av mikroalger, som har varit en stor plåga på Kanarieöarna i sommar.

Detta råder det oenighet om i forskningskretsar.

Morales frågar också om ett slutgiltigt förtydligande av eventuella hälsoproblem och ett algrprotokoll.