Sju av tio utsläpp till sjöss och på land på Kanarieöarna är olagliga

278 av 394 utsläpp på Kanarieöarna, både till sjöss och på land - sker utan tillstånd. Dessa utsläpp fördelar sig likartat på de två provinserna i regionen.

Översikt över utsläppen från land till hav på Gran Canaria, uppdaterad i januari 2018. Rött betyder olagliga utsläpp, de gröna är legitima, gul betyder att de befinner sig i en ansökningsprocess. Kvadraterna markerar de punkter där utsläppen sker på land, cirkel är utsläpp i havet. Ill: Gracfa

96 av utsläppen har ingen form av rengöring alls.

Se detaljerad översikt över olagliga utsläpp på södra Gran Canaria på Facebook.

Översikten av utsläppen uppdaterades den 12 januari i år efter en grundlig genomgång, informerade Kanarieöarnas minister för territorialpolitik, hållbarhet och säkerhet, Nieves Lady Barrato, under ett möte i en miljö kommitté i parlamentet på fredag.

Det finns tre varianter av obehöriga utsläpp:

För 222 av utsläppen har ansökningar om godkännande avslagits eller aldrig tillämpats.

39 är i en ansökningsprocess för godkännande.

17 tillstånd har löpt ut och har inte förnyats.

De vanligaste utsläppen är avloppsvatten från hushållen. Det finns 224 fall av dessa. 63 är utloppsvatten från simbassänger, 52 är saltvattensutsläpp, 26 är industriutsläpp, 22 är en blandning av utsläpp från hushåll och industri och 7 är inte kategoriserade.

Miljöministeriet har enligt Barreto ombetts att göra en utsläppsguide för att underlätta behandlingen av ansökningar om godkännande av utsläpp, och har gett teknologiInstitutet på Kanarieöarna (ITC) i uppdrag att vara rådgivare för att säkerställa en korrekt presentation av dokumentation och lösa eventuella tvivel om förfarandena.

Det har också lanserats ett förslag till en separat förordning om utsläpp från land till sjöss, eftersom de nuvarande bestämmelserna är  från 1993 och är föråldrade.

Lösningen på utsläppen inte kommer i morgon, enligt Barreto, men hon lovar medborgarna att hälsodepartementets övervakningstjänster kommer att upptäcka eventuella framtida utsläpp.

Nieves Lady Barreto ber kommunerna att investera i rening av utsläpp, och hänvisar till att man kan ansöka om pengar från den regionala utvecklingsfonden Fdcan.