Ny studie avslöjar mycket plastföroreningar vid stränderna på Kanarieöarna

Forskare från universitetet i Las Palmas har publicerat resultat från en ny studie som visar att det finns alarmerande mycket föroreningar på stränderna på Kanarieöarna.

Mikroplast är plastbitar som är mindre än fem millimeter i diameter. De bildas när plast och plastavfall slipas och bryts ner över tid och används även som råvaror och tillsatser i produkter. Foto: Pixabay

stränder på Kanarieöarna har undersökts för mikro-plastförorening 2015 och 2016:

Playa de La Lambra på La Graciosa, Playa de Famara på Lanzarote och Playa de Las Canteras i Las Palmas de Gran Canaria.

Hög förorening när det blåser

Det visar att på alla tre stränderna är det hög plastföroreningsnivå när det år perioder av starka vindar och mycket vågor. Forskarna kallar fynden väldigt alarmerande.

Det är forskare från Eomar-gruppen vid EcoAqua-institutet som står bakom studien, och resultaten publiceras i den vetenskapliga tidningen Marine Pollution Bulletin, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Kommer från USA och Europa

Det påpekas att 44 procent av plastföroreningen vid Famara-stranden var pellets som används som råmaterial vid tillverkning av plastprodukter.
Det finns ingen plastindustri på Kanarieöarna. Resultaten visar att föroreningen av plast förs med havsströmmar till Kanarieöarna från norra sidan av Förenta staterna och Europa, söderut mot kustområdena norrut.

Upptas i livsmedelskedjan

MIcroplast kan absorberas av plankton, vilket är näringen hos många djur i havet, och föroreningar i plasten kan släppas ut i djurens magar och kan hamna i människornas mage när de äter fisk.

Det finns stor oro internationellt för konsekvenserna detta kan få.

I en rapport från World Economic Forum bedöms det att det kommer att finnas mer plast än fisk i havet år 2050 om föroreningarna fortsätter som nu.