Kanarieöarnas regering vill förbjuda plastkoppar och göra en strategi mot förorening av plast

Kanarieöarna ska ha en strategi klar 2019 för att bekämpa föroreningar av plast, och den första åtgärden är att förbjuda användningen av engångsmuggar av plast i offentliga byggnader.

Orimliga mängder plast flyter runt på och i havet, och mycket hamnar till sist på Kanarieöarnas stränder. Illustrationsfoto: Pixabay

Det meddelade Kanarieöarna vice miljöminister, Blanca Pérez på fredag, enligt tidningen Canarias 7. Måndag 4 juni är Världsmiljödagen, och årets tema är att bekämpa plastföroreningar.

Informationskampanjen som syftar till att få medborgare, företag och institutioner att minska sin plastanvändning, återvinna mer och använda andra typer av förpackningar  inleds i juni och juli, och i början av 2019 ska det komma en ny förordning.

Stort problem för Kanarieöarna

Det är inte bara plastförorening som uppstår på Kanarieöarna som  är problematiskt.

Kanariska kuster är särskilt känsliga för plastförorening av havet i att plast hamnar i havet runt om i världen rör sig i havsströmmar till Kanarieöarna och samlas på stränder och andra delar av kusten.

Det har blivit särskilt tydligt på senare tid i La Graciosas stränder och El Poris. Stränder på Kanarieöarna är enligt uppgift lika mottagliga för mikroföroreningar av plast som  i Hong Kong, enligt forskare vid forskningsgruppen Eomar och EcoAqua institutet på Kanarieöarna.

Under 2015 och 2016 drevs det ett projekt där man samplade 15 dagar i havslinjen på stränderna i Las Canteras i Las Palmas, Famara, Lanzarote Lambra på La Graciosa i syfte att verifiera att plast som får kastas i havet i Europa, Nordafrika och Förenta staterna transporterades av Golfströmmen till Kanarieöarna och hamnade på stränderna mot norr och nordost.

Mer än hälften av strandavfallet var plast

Mikroplast är plastpartiklar mindre än fem millimeter. Kanarieöarna har också problem med större plastdelar.

I Janubio på Lanzarote och El Socorro på Teneriffa var 54 procent av det avfall som samlades plast, påpekas i en rapport som miljödepartementet övervakning av marin avfall presenteras i 2016.

Har blivit bättre att på att återvinna

När det gäller återvinning har det blivit lite bättre:

77,7 procent av plastförpackningar på Kanarieöarna samlas nu in, enligt de senaste officiella siffrorna, och målet är 90 procent av 2025, i linje med EU: s önskan.

Antalet behållare för insamlade plastförpackningar har ökat med 20 procent från 2014 till 2017.

Strängare regler kommer

Om det inte tas omedelbara åtgärder mot förorening av plast på global nivå, uppskattas det av experter att det blir mer plast än fisk i havet år 2050.

EU är i färd med att skärpa reglerna mot plastföroreningar och överväger att införa ett förbud mot plastmaterial för engångsbruk, som tex  ätpinnar, bestick och muggar, som måste tillverkas "uteslutande" med hållbara material.

Åtgärder kommer också att vidtas mot föroreningar från fiske, vilket står för 27 procent.

Kanarieöarna strävar efter att gå ännu längre än EU. Målet är att öarma blir ett internationellt föredöme inom detta område.