Badstrand i Las Palmas är kloakstängd igen

Alcaravaneras strand vid marinan i Las Palmas är återigen stängd för bad efter att ha öppnats för två dagar sen förra stängningen. Ännu en gång på grund av höga nivåer av tarmbakterier.

Alcaravaneras-stranden i Las Palmas stängdes mitt på onsdagen för andra gången på kort tid. Foto: Ciudad del Mar

Stängningen offentliggjordes av kommunfullmäktige under onsdagen. Höga nivåer av enterokocko-bakterier, som endast finns i mänsklig avföring, har påvisats.

Analyserna av badvattenprover från måndag den 4 september visar 730 koloni-bildande enheter (cfu) av bakterien per 100 ml vatten i strandens centrala zon och 230 i norr och 89 i södra delen närmast hamnen. Hälsogränsvärdet är 200 cfu.

Emalsa, som ansvarar för vattenverken, och hamnmyndigheterna, letar nu efter bakteriernas ursprung.

Nya vattenkontroller av avloppsnätet som går längs stranden kommer att göras och nya prov tas från badvattnet idag. Resultaten kommer att finnas tillgängliga om senast två dagar.

Förra gången stranden stängdes på grund av tarmbakterier var måndag i förra veckan, och stranden friskanmäldes igen så sent som den 1 september. Då var det hypotesen att utsläppet var från en båt som hade spolat toalettvatten i havet.

En annan strand i Las Palmas, Playa del Confital, är fortfarande stängd på grund av höga bakteriella värden och stängdes nu i fyra månader. Orsaken till bakterieförekomsten har inte hittats än.