Vill installera en miljon kvadratmeter solpaneler på södra Gran Canaria

Företaget Cubierta Solar Canaria 2 SL har lagt fram planer på att installera 207,360 solpaneler med en total yta på en miljon kvadratmeter vid Juan Grande på södra Gran Canaria.

Planen är att solpanelerna i Juan Grande ska vinklas 20 grader. Foto: Pixabay

Det vill säga en yta som motsvarar 92 av de största fotbollsplanerna.

Solclellsanläggningen kommer att ha en installerad kapacitet på 50 megawatt, vilket är mer än den totala installerade solenergin på Gran Canaria idag, vilket är 36,4 megawatt, enligt tidningen Canarias 7.

Det är två jordbrukstomter i El Matorral som ligger mellan motorvägen GC-1 och kusten som är aktuella.

40 fält

Paneler på 300 watt ska grupperas i 40 områden för att ligga i rader och placeras på ungefär två meter höga ställningar på marken.

Varje fält kommer att uppgå till 1.250 kilowatt. Avståndet mellan raderna ska vara fyra meter.

Företaget har enligt uppgift ett avtal om att hyra tomter om de får tillstånd att bygga solkraftverk, som ska kopplas till en 66 kg volt nav för elnätet i Aldea Blanca fem kilometer bort.

Det kommer enligt uppgift att vara möjligt att sätta anläggningen i drift redan fyra månader efter installationen börjar - om det blir något av.

Motsvarar tio rätt stora vindkraftverk

50 megawatt motsvarar den effekt man kan uppnå med tio stora vindkraftverk på 5 megawatt vardera. Sådana stiger mer i terrängen med sin höjd på cirka 170 meter, men kräver betydligt mindre utrymme.

Solpaneler utgör ingen fara för fåglar och skapar heller inga störande ljud eller reflexer som vindkraftverk kan göra.

På Kanarieöarna, finns det bara ett enda vindkraftverk i den här storleken i dag, en test -turbin som Gamesa har i drift i Arinaga på Gran Canaria.

50 megawatt är också en fjärdedel av ett planerat kombinerat vind och vattenkraftverk, Chira-Soria, på Gran Canaria.

Prisnivån på solceller har nyligen gått ned så kraftigt att det kan konkurrera med fossil kraft i många delar av världen, inte minst på Kanarieöarna, där solen skiner extremt många timmar per år.