Svenskt företag visar intresse för havsvindkraft på Kanarieöarna

Henrik Baltscheffsky, chef för Stockholmsbaserade bolaget Hexicon AB, har diskuterat vindkraft i möten med finans- och industriministern på Kanarieöarna, Pedro Ortega, här veckan.

Världens första kommersiella flytande multiturbinplattform för vindkraft, Dounreay Tri Floating Wind Demonstration Project i Skottland, är baserad på Hexicons teknologi, byggstart i år och kommer att tas i drift 2018. Kanarieöarna kan bli en konkurrent till Skottland för testning av havsbaserad vindkraft. Ill: Hexicon

Hexicon är engagerade i utvecklingen av flytande plattformar för vindkraft, och visar nu enligt uppgift intresse för att lära sig  mer om de naturliga förutsättningar och den kapacitet Kanarieöarna har för forskning, utveckling och testning av flytande plattformar för havsbaserad vindkraft, skriver ministeriet i ett pressmeddelande.

Ny teknik har gjort det möjligt att installera storskalig vindkraft, och Kanarieöarna ger förutsättningar för utveckling och testning av den typen av större kraftverksfarmar.

På Kanarieöarna ligger redan Plocan, en flytande forskningsplattform, baserad utanför Telde på Gran Canaria, och forskningsinstitutet ITC, som är starkt involverad i förnybar energi.

Kanarieöarna är också i färd med att avsätta tre havsområden för att testa områden för havsbaserad vindkraft på Gran Canaria, Tenerife och Fuerteventura.