Detta är de fem rikaste på Kanarieöarna

Fem kanarier är bland de 200 rikaste i Spanien. Överst på  tronen sitter Eustasio López Agüimes och hans bröder, som äger hotellkedjan IFA och verkar ha ökat sina tillgångar med 25 procent förra året.

Eustasio Antonio Lopez Gonzales är Kanarieöarnas rikaste person. Bilden är ett par år gammal. Foto: Creative Commons-licens

Lopez familjen är goda för 875 miljoner euro, vilket ger dem en 51:a på listan över de 200 rikaste i Spanien, som presenteras av tidningen El Mundo igår och som grundar sig på siffror från företagsregister.

Förutom IFA-hotellen äger de 51 procent av hotellkedjan IFA, som förra året tog över 50 procent av timeshare-företaget Anfi på Gran Canaria, från norska Lyng familjen. Dessutom är de inblandade i bland annat asfaltering och avfallshantering på Gran Canaria.

175 miljoner euro rikare från förra året

Lopez har tydligen blivit betydligt rikare under det senaste året. För ett år sedan var han "bara" god för 700 miljoner euro, enligt Forbes lista över de rikaste i världen.
Han har därmed ökat kapitalet med 175 miljoner euro, 25 procent på ett år.

Byggföretag

Nummer två på Kanarieöarna och nummer 131 i Spanien är Juan Miguel Sanjuan, vilken är god för 325 miljoner euro. Sanjuan äger Satocan Gruppen och är partner i Sacyr.
De är involverade  i hotell och entreprenadavtal och har verksamhet i Latinamerika och Afrika.

Indisk investor

På tredje plats på Kanarieöarna och 164. plats i Spanien finner vi den indiske affärsmannen Ram Bhavnani med familj, ägare av Casa Kishoo, som har värden på 240 miljoner euro, främst i aktier och fastigheter.
Bhavnani kom till Teneriffa som 21 åring.

Tysk nöjesparkskung

Nummer fyra på Kanarieöarna och 170 i Spanien är  tysken Wolfgang Kiessling, vars bokförda värden ligger på 240 miljoner euro inklusive djurparken Loro Parque och äventyrsbadet Siam Park på Teneriffa. Nu  bygger han jätteakvariet Poem of the Seas i Las Palmas, och snart påbörja byggandet av Europas största vattenpark i Playa del Inglés.
Kiessling kom till Kanarieöarna för 40 år sedan. Han är också involverad i fastigheter och catering.

Flygbolag och stora egendomar

Femte plats på Kanarieöarna och 193. Square i Spanien går till Pedro Agustín del Castillo med familj, ägare av flygbolaget Binter och innehavare av värden för 240 miljoner euro. Också involverade i turism och ägare av stora landegendomar.

Spaniens rikaste är Amancio Ortega, grundare och huvudägare av Inditex. Han har ett bokföra värden för  67,650 miljoner euro.

Tags