Fiskesäsongen för blåfenad tonfisk inledd i Mogán

2017 års fiskesäsong för Blåfenad tonfisk inleddes den 20 mars. Under den första dagen i Mogán kom fiskarna tillbaka till hamnen i Arguineguin med omkring trettio tonfiskar, med en sammanlagd vikt på ca 7000 kg.

Några fiskare i Mogán har just dragit upp en enorm blåfenad tonfisk. Fisken är en viktig del i fiskenäringen och Mogáns fiskenämnd vill öka fiskekvoterna. Foto: Ayuntamiento de Mogan

Fiskerinämndens ordförande  i Mogán kommun, Artemi Artiles,  besökte hamnen  Arguineguin för att visa sitt stöd och hämta in intryck från sjömännen efter den första dagens fiske efter blåfenad tonfisk.

Ett 40-tal båtar från kommunen Mogan kommer att fiska efter denna dyrbara fiskart. En kvot på 188 ton har satts för Kanarieöarna.

Borgmästaren påminde om att "alltsedan konsistoriet har vi visat vårt stöd vid olika tillfällen för fiskesektorn där kommunen vid två tillfällen begärt en ökning av kvoten för tonfisk."

Artiles sa också att  "även om kvoten i antal ton har ökat  -140 ton under 2016 jämfört med 188 ton för 2017 års säsong - är det nödvändigt att kvoterna fortsätter att öka om vi skall kunna hålla fiskenäringen lönsam. "

Fiskenämnden avslutade genom att lägga till: "Dessutom bör det noteras att fisket av blåfenad tonfisk på Kanarieöarna sker med lina och krok, vilket är en av de mest ansvarsfulla formerna av fiske i  den marina miljön."

Tags