Orm-invasionen på Gran Canaria låter sig inte stoppas

Från början av året fram till juli 27 i år har 769 kaliforniska kungssnokar fångats på Gran Canaria, men det verkar vara omöjligt att bli av med dem.

Kartan visar var det fångats kaliforniasnokar (infällt foto) i naturen på Gran Canaria. Ill / Foto: Life + Lampropolis

Fångstsiffrorna presenteras på webbplatsen för det europeiska projektet Life+ Lampropeltis, som syftar till att begränsa spridningen av snokar på Gran Canaria och minska populationen.
Det finns inga ormarter som naturligt hör hemma på Kanarieöarna.

Kalifornisk kungssnok är en invaderande ras som har rymt från fångenskap och multipliceras i ett antal som utgör ett allvarligt hot mot hotade, endemiska kräldjursarter på Gran Canaria, och det verkar vara omöjligt att bli av med dem, trots att stora ansträngningar gjorts.

De första exemplaren upptäcktes i naturen på Gran Canaria redan 1998. År 2014 uppskattades att det fanns 8 000 exemplar.

Använder hundar, rovfåglar och radiospårning

Han-snokar som fångas in blir avlivade medan honorna används som bete i fällor. Hundar och rovfåglar används också i striden mot snokarna, och radiospårning används också.

Den organiserade kampen mot snokarna har hittills pågått i tio år med stöd från EU: s Life + projekt under en fyraårsperiod. Mer än en miljon euro har satsats.

Ändå fortsätter beståndet att öka och ormarna sprids på Gran Canaria. Kampens syfte är att stoppa spridningen och gradvis minska beståndet.

Ofarliga för människor

Kaliforniasnoken hör inte hemma Kanarieöarnas fauna, och den gör mycket skada.

Lyckligtvis är ormarna ofarliga för människor och mycket skygga, men deras favoritfoder är den utrotningshotade kanariska jätteödlan, Galotia stehlini och den blåhalsade skinken (Chalcides sexlineatus), som även den är endemisk och hotad.

Här finns snokarna

Uppskattningar som gjorts beräknar att tusentals exemplar lever i naturen på Gran Canaria. Idag finns ormen i dessa områden:

- Telde i öst, Santa Brigida och San Mateo i norr, Valsequillo i öster. I dessa fyra kommunefinnns den största koncentrationen inom ett område på 40-80 kvadratkilometer

- Galdar i norr (11 kvadratkilometer)

- San Bartolomé de Tirajana i söder (4 kvadratkilometer)

- Några områden i Las Palmas

Det finns tre varianter av snokar Gran Canaria: tvärstripiga(ringar),  längsgående ränder samt albino.

Projektledningen uppmuntrar allmänheten att rapportera om de ser exepmplar av ormar i frihet. Detta kan man göra på hemsidan  http://www.lifelampropeltis.es/index.php/colabora, eller genom att ringa CECOPIN, en statlig myndighet, på telefon 34 928 353 443.