Nya ormrekord på Gran Canaria

Antalet ormar  som fångats i naturen på Gran Canaria har redan passerat förra årets rekord och var uppe i 839 exemplar den 18 augusti.

Markeringarna på denna karta visar var det fångats kaliforniska ormar i naturen på Gran Canaria. Ill/foto: Life+ Lampropolis

Förra året fångades 805 ormar. Prognosen i år är 900 ormar.

Det är en kalifornisk kungssnok som fångas in, en invasiv art som inte hör hemma på Kanarieöarna och utgör ett hot mot hotade endemiska arter som utgör ormens mat.

EU-projekt har slutförts

Fram till i år genomfördes ett EU-finansierat projekt LIFE-Lampropelitis för att hjälpa Gran Canaria att bli av med ormplågan. Ett pst-Life program pågår för närvarande för fångst och kontroll av ormbeståndet och ormarnas inverkan på biologisk mångfald.

Fram till den 11 augusti hade åtta personer ett kontrakt för att fånga ormarna i fällor som ligger i de tre områden där det finns flest ormar. Nu är det bara två personer som är ansvariga för detta arbete, skriver Canarias 7.

Detta kan innebära att ormarna kommer att sprida sig ännu mer och öka ytterligare i antal.

Inga ormar hör hemma på Kanarieöarna

Det finns inga ormarter som naturligt hör hemma på Kanarieöarna. Kaliforniska kungssnoken är en invaderande art som har rymt från fångenskap och reproducerats i ett antal som utgör ett allvarligt hot mot utrotningshotade arter. De utgör dock ingen fara för människor.

De första exepmplaren upptäcktes i naturen på Gran Canaria 1998. År 2014 uppskattades antalet till 8 000 exemplar.

Ormarna finns i dessa områden:

- Telde i öst, Santa Brigida och San Mateo i norr, Valsequillo i öster. I dessa fyra kommuner är de mest utbredda,  i ett område på 40-80 kvadratkilometer

- Gáldar i norr (11 kvadratkilometer)

- San Bartolomé de Tirajana i söder (4 kvadratkilometer)

- Några områden i Las Palmas

Det finns tre varianter av ormarna på Gran Canaria: tvärstripade (ringar), med längsgående rand och albino.