Bygger upp bestånden av renrasiga kanariska bin

Bestånden av Kanarieöarnas infödda svarta bin är i fara på grund av inblandning av andra arter. Nu är örådet på Gran Canaria i färd med att bygga upp bestånden igen.

Honungsodlare på Gran Canaria. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Det kanariska biet är känt för att vara väl anpassat till den kanariska klimatet; robust, produktivt, resistent mot sjukdomar och sällan aggressivt mot människor. Därför anser myndigheterna att det är viktigt att ta hand om arten.

Nu är genetiskt utvalda drönare utplacerade i naturreservatet Inagua, som valts eftersom där inte finns inga andra biarter och därmed är ett bra område för fortplantning av renrasiga bin.

De utvalda drönarna kommer från fem biodlare talet som åtagit sig att förse andra professionella biodlare med kanariska bin för att skapa en avelskedja som gör det möjligt att expandera populationen av den endemiska kanariska arten.

Programmet har utvecklats i samarbete med Las Palmas Universitet, Kanarieöarnas Direktorat för boskap och biodlarföreningen på Gran Canaria.Detta är det första steget i programmet för uppfödning av Kanarieöarnas svarta bin, skriver örådet i ett uttalande.