Efterlämnad koffert ledde till evakuering av köpcentrum i Vecindario

Köpcentret Atlantico i Vecindario på Gran Canaria evakuerades lördag natt efter att en säkerhetsvakt upptäckte en resväska på en toalett. Den brittiske ägaren av  resväskan kan nu komma att åtalas för störande av allmän ordning.

Atlantico Center evakuerades igår. (Bilden är från den första våningen i centrum vid ett tidigare fall). Foto: Hugo Ryvik

Ungefär klockan 18.40 på lördagen gick bomblarmet på det populära shoppingcentret, som också besöks av många turister. Polis och räddningstjänst blev omedelbart underrättade.

Evakuerade första våningen

Toaletterna ligger på nedervåningen och hela den första våningen blev som en försiktighetsåtgärd evakuerad. Polisen bomblag Gedex kom ut och öppnade resväskan.

Det visade sig att den låsta resväska placerades där av en 43-årig man från Storbritannien som bor på Gran Canaria, och att den innehöll mat.

Utreds

Mannen blir nu utredd för störande av den allmänna ordningen, skriver polisen i ett uttalande.

Strafflagen i Spanien säger att den som utlöser falsklarm eller simulera farliga situationer kan straffas med böter eller fängelse om det leder till mobilisering av polis eller räddningstjänst, eller det blir nödvändigt att genomföra åtgärder.

Hänt förut

Det är långt ifrån första gången som falska bomblarm utlöses vid Atlantico Center och på andra håll på Kanarieöarna. Mycket av detta beror på att Spanien har länge legat på terrornivå fyra av fem.

Tags