Misstänkt likfynd i Agüimes

Det är inte bekräftat men mycket troligt att det är ett äldre äkta par från Las Palmas som hittats döda i Agüimes på Gran Canaria i söndags, över fem år efter att de försvann. Polisen undersöker enligt uppgift fallet som ett misstänkt brott.

Lämningarna efter två personer hittades på ett osannolikt ställe i ett oändligt område av Barranco de La Vaca, sydost på Gran Canaria. Ill: IDE Canarias / Canariajournalen

Persondokument, kläder och personliga tillhörigheter som hittats på platsen ger en stark indikation på att detta är lämningarna efter paret som hittats, skriver tidningen La Provincia, som hänvisar till information från källor inom polisen.

Kvarlevorna sänds nu till rättsmedicinska institutet i Las Palmas, där dödsorsaken och identiteten ska fastställas med säkerhet.

Olycka osannolikt

Det är svårt att förstå hur det gifta paret på 76 och 74  år skulle ha kunnat  ta sig till fots nedför den branta ravinen till en liten platå i Barranco de Las Vacas, en otillgänglig plats, utan synliga vägar, och att endast tidvis används av jägare.

Det är osannolikt att en olycka inträffade medan de gick på tur, eftersom det inte fanns några vandringsleder där de hittades. Dessutom är det svårt att förstå vad de skulle h för anledning att vara där, och var deras bil i så fall skulle ha blivit av.

Fyndplatsen överraskar

Paret kommer ursprungligen från Guia norr om ön, där de också hade ett hus. När de försvann, var eftersökningarna koncentrerade till Las Palmas och den norra delen av ön, skriver tidningen La Provincia.
Att de hittades där de hittades är tydligen en stor överraskning för barnen och andra släktingar.

Misstänkt döda redan 2012

Efter att paret försvann den 6 mars 2012, ansåg barnen att de troligen utsatts för något kriminellt. Undersökningen initierades, och flera spår följdes men utan resultat.
Nu undersöker Guardia Civil och Policia Nacional det område där de hittades. De lär ha legat bredvid varandra, delvis begravda med stenar.

Ett mysterium

Om paret har transporterats dit ofrivilligt medan de levde eller efter att de avlidit, så vore det en digeruppgift för den eller de personer som fraktade dit dem.

Platsen ligger 300 meter från GC-550 mellan Agüimes och Santa Lucia. På vägen finns en tidigare dumpningsplats för avfall där det finns utrymme för fler bilar.
Under dagen passerar bilar ungefär  var femte minut, och i nattmörket skulle det vara svårt att orientera sig i naturen.

En hypotes är att de kan ha kastats nerför en brant klippa på platsen och att de efter det har begravts på den lilla platån.

Senast sedda på matställe

Paret Antonio Quesada Díaz och Ana María García Artiles sågs senast vid ett matställe med en annan man i mars 2012. De lär ha gått in i en bil med den mannen.
Tydligen hade Antonio Quesada Díaz planerat att köpa ett hörapparat i en butik i Las Palmas samma dag.

Varje år sedan paret försvann, har det hållits en markering på Plaza del Pilar i Las Palmas.

Flera likfynd i Agüimes

I mars upptäcktes en 73-årig, som saknades sedan november 2016, död i naturen på Montana Los Vélez, också det i Agüimes,

Kroppen av en saknad 91-årig blev i september 2016 funnen på botten av ravinen Barranco de Temisas, vilket inte är långt från Barranco de Las Vacas, där det nya likfyndet gjordes.

Mer mysterier kring försvunna personer

Bland flera mystiska fall är det om den 54 år gamla kvinnan Juana Ramos, som har varit försvunnen från sitt hem i Las Palmas sedan den 20 augusti förra året. En ex-flickvän är misstänkt för att ha dödat kvinnan.

De mest omskrivna försvinnandena är fallet Yeremi Vargas. Det rör sig om en liten pojke som har varit försvunnen från Vecindario sedan 2007, och den unga flickan Sara Morales som försvann under 2006. Ingen av dessa har återfunnits.

En man från området Vecindario åtalades i år för att ha bortfört och dödat Yeremi Vargas. Ärendet är inte avslutat.

Tags