Vill få slut på avlivningen av djur på Gran Canarias största djurhem

Gran Canarias offentliga omplaceringscentrum för hundar och katter, Albergue de Bañaderos i Arucas, introducerar från och med 1 januari 2019 en begränsning av hur många djur de får ta emot för att undvika avlivningar.

Tre av djuren intagna för omplacering på Albergue de Bañaderos just nu. Foto: Albergue de Bañaderos

Fram till ungefär ett år sedan drivs djurmottagningen av ett privat företag, och då avlivades nio av tio djur som kom in.

Efter att örrådet själv tog över operationen föll avlivningstalet till ett av tio djur, skrev örådet i ett pressmeddelande.

Nollvision från 2019

Örådet vill dock att den siffran ska ner till noll dödade djur 2019. Det är anledningen till att restriktioner införs på antalet som tas in.

Samtidigt menar de att kommunerna på Gran Canaria borde ta större ansvar och få emot fler djur.

1764 djur omplacerades från januari till september

2017 omplacerades 913 hundar och 276 katter från Albergue de Bañaderos.

Från januari till september i år antogs 1401 hundar och 363 katter av de 2524 djur som anlände till receptionen.

Dessutom finns det flera djurskyddsorganisationer som i sin tur omplacerar  hundar och katter. För dessa finns det inga officiella siffror, men örådet uppskattar att dessa tillsammans också har tagit hand om cirka 2500 djur.

- Det vill säga ca 5000 djur överges varje år.

Oansvarig djurhållning är utbredd

Ett stort problem på ön är att många oönskade djur bara dumpas av ägarna längs vägen eller i avlägsna byar där ägarna av djuren sen bor vid korsningar, busshållplatser, i människors trädgårdar och vid barer där de hoppas bli matade av gästerna.

Vissa jägare reser från sina jakthundar i naturen, när de anser att de inte längre duger för jakt

.
Misshandel och vanvård  av djur förkommer också mycket på Gran Canaria, men djurskyddslagen är skärpt och det utdelas fler och hårdare straff nu än tidigare.

Kampanjer för ansvarsfull djurhållning bidrar också till att göra situationen ännu bättre.

Kommuner kommer att få gemensamma regler

Tisdag 15 november kommer örådets miljöminister Miguel Ángel Rodríguez att hålla ett tredje möte med kommunerna, djurskyddsföreningarna och veterinärerna på Gran Canaria för att avgöra hur  omplaceringen ska fungera från årskiftet.

Vid mötet kommer en samordning av djurskydds- och sanktionsbestämmelserna att fastställas för brott mot förordningen i de 21 kommunerna så att den kommer att vara densamma överallt.

Det är kommunerna som är ansvariga för detta, även om det i praktiken har beslutats av örådet.

Löjligt låga böter

Kommunernas gällande bestämmelser är föråldrade, eftersom vissa är över trettio år gamla.

De anger inte ens vad djurmisshandel t är och nivån på böter är direkt löjligt, det bekräftades under de två första mötena.

När de nya gemensamma förordningarna är klara ska de antas av varje kommunfullmäktige i plenum.

Endast tre kommuner har nödvändiga tjänster

Parallellt med detta arbete vill örådet att få kommunerna att arbeta tillsammans för att finna lösningar på det allvarliga problemet med dålig djurhållning och övergivande av djur i Gran Canaria, och börja utöva den makt de har gentemot djurägare.

Idag har endast tre av de 21 kommunerna, dvs Ingenio, Agüimes och Mogán, sin egen djurmottagning för omlokalisering och tjänster för kontroll och insamling av hundar och katter som försummas eller misshandlas av sina ägare.

De övriga 18 kommunerna nöjer sig med med att samla in djuren och leverera dem till örådets mottagning i Arucas.

Örådets djurmottagning fick 2017 ta emot 820 hundar och 231 katter från Las Palmas, 417 hundar och katter från Telde, 210 djur från Santa Lucia de Tirajana och 149 från Arucas. Dessa  är de fyra kommunerna som toppar listan.

De som har levererat det minsta antalet djur är Tejeda (3), Artenara (7) och Firgas (8). 

Under de första nio månaderna har antalet hundar som har kommit in minskat från 2000 förra året till 1688 i år, och antalet katter ökat från 283 till 417. Fördelningen av kommuner är ungefär densamma som förra året.

Tags