Krav på covid-test nu nära

Kanarieöarnas president, Ángel Víctor Torres, bekräftade på torsdagen att ett lagförslag om införande av covid testning av turister har godkänts av ministerrådet. 

Covid-test av turister föreslås krävas 72 timmar före ankomst till Kanarieöarna. Foto: Sanidad Gobcan

Nästa steg är att få det godkänt i parlamentet.

Omedelbart efter detta godkännande kommer det att publiceras på en officiell anslagstavla. Sedan tar det tio dagar innan lagen träder i kraft, så att researrangörer och inkvarteringsleverantörer har tid att informera turister.

72 timmar före ankomst

Kravet är att alla turister som anländer till Kanarieöarna, inklusive de som kommer från det spanska fastlandet, måste dokumentera ett negativt covid-test när de anländer till boendet. Testet måste utföras med PCR-metoden senast 72 timmar före ankomst.

De som inte kan dokumentera testresultatet har möjlighet att ta ett snabbtest så snart som möjligt på en av testplatserna som boendet är skyldigt att informera om. Turister måste betala för detta själva.

Om testplatserna är stängda kan gästerna checka in och måste stanna i sina rum tills testet kan slutföras.

80 procent av turisterna

Denna lösning innebär att turister som ska bo i sina egna fritidshus och inte i ett kommersiellt boende, av allt att döma undgår dokumentationskravet. Det finns dock nog många som fortfarande tycker att det är bäst att ta ett test ändå innan de reser.

80 procent av turisterna som kommer till Kanarieöarna övernattar i kommersiellt boende, enligt turistminister Yaiza Castella.

De enda personerna, förutom de som har eget boende, som inte behöver dokumentera testresultat när de checkar in på ett boende, är invånare och andra som kan dokumentera att de vistats på Kanarieörarna  de senaste 15 dagarna.

Skulle hellre testa flygplatsen

Den kanariska regeringen ville i första hand göra tester av turister på flygplatser, men detta har avvisats av centralregeringen. Efter många diskussioner har man därför accepterat det nuvarande alternativet, som ligger inom den regionala myndighetens ansvarsområde, och inte behöver centralt godkännande.

Boendet är skyldigt att informera turisterna om testkravet i bokningsfasen och få ett godkännande från turisterna om att de accepterar detta.

Några paketreseföretagen, bland annat Tui i Nederländerna, har redan börjat erbjuda gratis covid-testning av sina kunder.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no