Säkra flygkorridorer ska rädda turismen

Den spanska regeringen ger grönt ljus för att testa turister vid avgångs- och ankomstplatsen för att skapa smittskyddade korridorer från och till andra länder. Från EU-håll finns det positiva signaler för det.

Säkra flygkorridorer ger Kanarieöarnas turismnäring nytt hopp. Foto: Canariajournalen

Spaniens minister för turism, industri och handel, Reyes Maroto, garanterar att säkra korridorer kommer att skapas under vintersäsongen.

Uttalandet kom efter ett möte med presidenten på Kanarieöarna, Ángel Víctor Torres, turistminister Yaiza Castilla och andra företrädare för den offentliga förvaltningen.

Beslut 28 september

Den 28 september ska ett dokument om detta undertecknas, säger Maroto.

Dokumentet ska skickas till EU: s medlemsstater för att undertecknas av dem och vidarebefordras till Europeiska kommissionen.

Flera åtgärder

Ansträngningar görs också för att förbereda andra åtgärder för infektionsskyddad rörlighet i EU.

Kanarieöarna kommer nu att försöka få de viktigaste turistmarknaderna, Storbritannien, Tyskland och de nordiska länderna, att erkänna PCR-testet och ta bort resebegränsande åtgärder som karantänkrav och motverkande av resor till ögruppen.

Kommer att ändra kriterierna

Enligt presidenten på Tenerife, Pedro Martín, arbetar Europeiska kommissionen också med att harmonisera mobilitetsdirektiven, bland annat för att få länderna att bedöma ur ett regionalt infektionsperspektiv istället för landet som helhet.

Dessutom ska bedömningarna baseras på andra kriterier än antalet infektionsfall för att resultatet ska bli mer objektivt i ett helhetsperspektiv.

Martin är mest angelägen om korridorer med Storbritannien och Tyskland och säger att det är mycket viktigt.

Om det inte sker kommer det att vara förödande för Kanarieöarna, säger han till pressen.

Kan rädda 60 procent

Jorge Marichal, president för hotellägarföreningen Ashotel, tror att vintersäsongen kan nå mer än 60 procent av det normala på Kanarieöarna om säkra korridorer etableras med de största turistmarknaderna.

Utplanad infektionskurva

Torres påpekar att det förväntas att infektionskurvan på Kanarieöarna kommer att plana ut inom två veckor, eftersom reproduktionsnumret (R-nummer) för infektionsspridning har minskat från över fem till mindre än ett.

Han säger också att han har bett ministern att ta hänsyn till Kanarieöarnas speciella ställning och kräver en tillräcklig och rättvis fördelning av medel baserat på det faktum att regionen drabbas hårdast av turistnedgången och är mest beroende av turism.

Åtta av tio jobb är beroende av turism, enligt den regionala regeringen.

”Testning har litet värde”

Många spanska infektionskontroll- och virusexperter har tidigare sagt till tidningen El Dia att coronatestning vid avgångs- och ankomstplatsen av flera orsaker har litet värde som en åtgärd för att förhindra spridning av infektion.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Temaside om covid-19 på Kanariøyene