18,5 miljarder euro Kanarieöarnas corona-medicin

-        Den värsta krisen genom tiderna bankar på Kanarieöarnas dörr.Det sa regionens president, Ángel Víctor Torres, på lördagen efter att ha undertecknat ett stort paket för att lyfta regionen ur corona-krisen.

Det historiska avtalet är undertecknat av nästan alla politiska partier. Foto: anutry

Paketet har en kostnadsuppskattning på drygt 18,5 miljarder euro för att utföra denna uppgift.

Det är historiskt i sin omfattning:

Paketet är undertecknat av nästan alla politiska partier utom högerpartiet PP och centrum-högerpartiet C. Bakom står regionalregeringen, alla öråden, alla kommuner, fackföreningar, näringslivets intresseföreningar och flera andra relevanta institutioner, byråer och intresseorganisationer.

Samlad insats

Det uttalade syftet med paketet är att få alla att gå i samma riktning för att lyfta Kanarieöarna ur krisen ekonomiskt och socialt.

På en direktsändning i television Canarias på lördagen med anledning av Dia de Canarias, Kanarieöarnas dag, sa Torres att dessa veckor har varit den värsta stormen som dagens generation av kanarier har gått igenom. (Med hänvisning till coronapandemin. Red. anm.)

Torres varnar för att svårare veckor och månader kommer att komma eftersom pandemin har slagit hårt mot ekonomin. Men han är övertygad om att regionen kommer att återhämta sig, även om vägen blir lång och full av kurvor.

Paketet ett fundamentalt verktyg

Det sociala och ekonomiska återaktiveringspaketet, som det heter, är enligt Torres en nyckelfaktor i detta.

Han betonar att paketets huvudmål är att skydda de mest utsatta i samhället, stärka viktiga tjänster och upprätthålla och utöka produktiviteten.

Kostnadsfördelning

Av de över 18,5 miljarder euro som paketet innebär av kostnader är fördelningen enligt följande:

  • 1960 miljoner har sitt ursprung i öråden.
  • 2273 miljoner har sitt ursprung i kommunerna.
  • 7207 miljoner har sitt ursprung i den regionala regeringen.
  • 3163 miljoner har sitt ursprung i den spanska centralregeringen.
  • 3919 miljoner har sitt ursprung i privata fonder.

Ramar

Paketet sätter gränser för de viktigaste skyldigheterna och de allmänna konsensuslinjerna. En plan med specifika åtgärder har definierats och en budgetram ska godkännas i parlamentet.

Paketet omfattar också krav på den spanska regeringen och hänvisar till regionens rättigheter och privilegier och vilket samspel mellan stat och region som krävs för att garantera rättigheter på lika villkor som resten av landet.

En bakgrund till de utmaningar som Kanarieöarna står inför är att öarna är den region i Spanien som drabbats hårdast av coronakrisen.

Detta beror på det stora beroendet av turism, som står för över en tredjedel av bruttonationalprodukten.

- Fyra av tio jobb är inom turism och sex av tio är inom tjänstesektorn, betonar Torres.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no