Nio av tio Coronafall från brittiska virusmutationen

Den så kallade brittiska koronavarianten orsakar över 88 procent av covidfall på Kanarieöarna.

Den brittiska Coronavarianten är känd för ökad smittsamhet och enligt vissa studier också dödligare. Illustrasjon: Mbilmayer

Detta kom fram när hälsoministern på måndagen för första gången rapporterade hur många fall som beror på muterade virusvarianter på Kanarieöarna.

Detta är i linje med vad som rapporteras i andra spanska regioner.

Virusexperter som intervjuas av tidningen Canarias Ahora anser dock att det är för tidigt att dra slutsatsen att mutanten är orsaken till att infektionen inte  Kanarieöarna, trots strikta infektionsbegränsningar.

Det har inte skett någon markant ökning av dödsfall bland covidpatienter på Kanarieöarna, utan tvärtom har det skett en minskning.

Under veckan den 5 till 11 april var antalet dödsfall det lägsta på mycket lång tid, med nio dödsfall, visar siffror från hälsoministeriet.

Den brittiska varianten är känd för att vara extra smittsam, och vissa studier tyder på att den också kan leda till ökad dödlighet.

I början av året fanns det nästan inga spanska regioner där mutanten stod för mer än tio procent.

Det har inte skett någon markant ökning eller minskning av infektionsgraden på Kanarieöarna på flera veckor, men trenden har stigit något.

Gran Canaria och Teneriffa har under en tid haft de högsta i infektionstalen i förhållande till befolkningen och är de enda öarna som för närvarande är på den röda risknivån för infektion.

Översättning Thomas Nilsson  thomas.nilsson@canariajournalen.no