Nya Corona-stöd och normalisering i sikte

Corona-krisen: En ny lag med ett utökat stödpaket och mer än 50 handlingspunkter har beslutats i det spanska ministerrådet.

Corona-krisen kostar staten enorma summor. Foto: Pixabay

Samtidigt antyder regeringen att en gradvis övergång till normaltillstånd troligen kan börja efter påsk.

Stödpaketets riktar sig till privata, korttidsanställda, frilansare och småföretag.

Det ska tillämpas minst en månad efter det att larmtillståndet i Spanien upphör, med undantag för de åtgärder som har specifika tidsramar.

I paketet ingår stöd för hyror, uppskjutande av hypoteksbetalningar, uppsägningsförbud, åtgärder för frilansare och små och medelstora företag, för tillfälligt anställda och för hemarbetare.

Vräkningsförbud

Hyresstödet ska hjälpa 500 000 behövande familjer i landet.

Det blir förbjudet att vräka hyresgäster som inte har bostadsalternativ under en period av minst sex månader efter att larmförhållandet har upphört.

Räntefri mikrokredit med sex års återbetalningstid kan ges till personer som befinner sig i en extremt svår situation.

Direkt stöd för hyror upp till 900 euro per månad kan också tillhandahållas för dem som fortfarande är i en svår situation efter att larmtillståndet har avslutats. Pengarna kommer från en statlig fond och tillhandahåller också upp till 2000 euro för underhåll och leveranser.

En bred definition har gjorts av vad som anses vara människor i en sårbar situation och som behöver hjälp.

Stora husägare och investeringsfonder är skyldiga att bära en del av bördan för utsatta hyresgäster genom att skriva ner 50 procent av skulden under tre år. Små hyresvärdar garanteras hela hyresintäkter.

Människor som har förlorat sina jobb eller sina inkomster på grund av Coronakrisen kan skjuta upp betalningen av avbetalningar och räntor på inteckningar i upp till tre månader. Det ska bäras av långivarna.

El- och vattengaranti

Staten garanterar att el och vatten inte kommer att kopplas bort på grund av att betalningen inte betalas under larmtillståndet.

Frilansare med privata företag och små och medelstora företag behöver inte betala sociala avgifter på sex månader. De måste ansöka om detta. För skuld till det offentliga beviljas betalningsanstånd fram till 30 juni.

Frilansare som tvingats avsluta sin verksamhet eller har haft sina intäkter avsevärt minskade på grund av Coronakrisen, kan också få tre månaders uppskov på låneinbetalning.

Tillfälliga anställda som blivit uppsagda under perioden med larmtillstånd kommer att få 440 euro i stöd.

Normalisering efter påsk

Regeringen hoppas snart kunna slutföra en revitaliseringsplan för krisen efter krisen, och antyder att en progressiv övergång till normaltillstånd antagligen kan börja efter påsk.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Temaside om covid-19 på Kanariøyene